Mainos
Mainos
grillaamo-kansipohja4

Pilaatko kananmunat huomaamattasi? Tumma raita paljastaa mokan

Keitettyjen kananmunien keltuaisten pintaan ilmestyy joskus tumma raita. Tiesitkö, että raita kertoo siitä, ettei kananmunaa ole keitetty oikein?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä johtuu keitetyn kananmunan keltuaisen pinnalle muodostuva tumma raita?

Keittoaika vaikuttaa kananmunan väriin

Kananmunan keltuaisen ja valkuaisen rajapintaan syntyvä tumma raita kertoo siitä, että kananmunaa on keitetty liian kauan. Kananmunan voi kuitenkin syödä turvallisesti, vaikka keittoaika olisikin venynyt turhan pitkäksi.

Tieteen keinoin kananmunan keltuaisen pinnan värjäytyminen vihertävän harmaaksi selittyy sillä, että keltuaisen ja valkuaisen rajapintaan muodostuu keitettäessä rautasulfidia. Kun keittäminen kestää vaadittua kauemmin, keltuaisen sisältämä rauta reagoi valkuaisen sisältämän rikkivedyn kanssa.

Näin keität kovan kananmunan

Munien kypsyys määritellään usein sen mukaan, kuinka monta minuuttia munat lepäävät kiehuvassa vedessä. Kun tarkoitus on valmistaa kovia munia esimerkiksi leivän päälle tai munavoita varten, kannattaa kokeilla vinkkiä, joka takaa sen, ettei kananmunista tule ylikypsiä.

1. Valitse kattila, jonka pohjalle kananmunat mahtuvat yhteen riviin.
2. Peitä kananmunat vedellä ja laita kattila levylle.
3. Kun vesi kiehuu, sulje levy ja laita kattilaan kansi.
4. Anna kananmunien levätä kiehautetussa vedessä 15 minuuttia.
5. Laske kananmunien päälle jääkylmää vettä.

Lähde: Huffington Post

Uusimmat: Grillauksen vinkit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme