Mainos
Mainos
kansikuva-nespresso

Älä kaada kylmää maitoa kahviin – yllättävä vaikutus makuun

Kahviloissa kahvijuomiin lisätään säännönmukaisesti nimenomaan kuumaa maitoa – ja tähän tapaan on erityisen hyvä syy. Monen yllätykseksi kahviin lisätyn maidon lämpötila vaikuttaa lopullisen kahvijuoman makuun huomattavasti.

Lämmittämällä maitoa ennen sen lisäämistä kahvin joukkoon voi makeuttaa kahvijuomaa merkittävästi. Barista Petri Nieminen kehottaakin suomalaisia lisäämään kahviinsa jääkaappikylmän maidon sijaan kuumennettua maitoa aina kun mahdollista.

– Lähtökohta on se, että mikään ei ole virhe kahvinjuonnissa. Lämmittäminen kuitenkin makeuttaa maitoa, Nieminen kertoo.

Täydellinen lämpötila

Maito on kuumentamiselle erityisen herkkä elintarvike ja tästä syystä maidon lämmittämisessä on oltava äärimmäisen tarkkana. Maito palaa helposti pohjaan ja sen maku muuttuu.

– Maito pitää lämmittää nimenomaan siihen oikeaan lämpötilaan: 60-asteiseksi, Nieminen neuvoo.

– Silloin maidon sokerit nousevat esiin ja maito makeutuu, hän jatkaa.

Kuuma maito on niin paljon kylmää makeampaa, että kahvin makeuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, jos kylmän maidon sijaan kahviin lisää kuumaa maitoa. Erityisen makeasta kahvista nauttivat herkkusuutkin voivat usein vähentää sokerin tai muiden makeutusaineiden käyttöä silloin, kun kahviin lisätty maito on kuumennettu.

– Silloin voi jättää sokerin pois jopa kokonaan, Nieminen summaa.

Lähteet: Petri Niemisen haastattelu, Petri Nieminen ja Terho Puustinen: Kahvi – suuri suomalainen intohimo (Tammi 2014)

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme