Mainos
Mainos
kansikuva-nespresso

Et ikinä usko, mitä kahville tapahtuu, kun lisäät sen joukkoon maitoa!

Usko tai älä: Kun lisäät kahviisi maitoa tai kermaa, kupponen pysyy kuumempana 20 prosenttia pidempään kuin mustana nautittu kahvi.

Miten tämä sitten on mahdollista? Fysiikan lait paljastavat:

1. Musta kahvi on tummempaa

Tummat värit imevät itseensä lämpöä nopeammin kuin vaaleat - olet varmasti huomannut saman ilmiön kesähelteillä pitäessäsi päällä mustaa t-paitaa valkoisen sijan. Tummat värit kuitenkin myös säteilevät lämpöä nopeammin kuin vaaleat. Jos siis ”vaalennat” kahviasi maidolla tai kermalla, voit hidastaa lämmönsiirtymisnopeutta hieman.

2. Stefan-Boltzmannin laki

 Stefanin–Boltzmannin laki on fysikaalinen laki, jonka mukaan mustan kappaleen säteilemä teho pinta-alaa kohti on suoraan verrannollinen lämpötilan neljänteen potenssiin. Tummat pinnat siis säteilevät lämpöä nopeammin.  Esimerkkinä voidaan käyttää kahta kupillista kahvia, jotka ovat aluksi samanlämpöisiä. Kun kaadat toisen kupillisen joukkoon kermaa tai maitoa, kahvin lämpötila laskee välittömästi hieman. Mutta samalla myös kahvin jäähtymisnopeus laskee.

3. Viskositettti ja haihtuminen

Tämä on ratkaiseva tekijä. Kun lisäät maitoa tai kermaa kahviin, siitä tulee paksumpaa ja samalla myös sen viskositeetti kasvaa, jolloin juoma haihtuu hitaammin. Moni ei voi uskoa, kuinka paljon lämpöä nesteestä karkaa haihtumalla ilmaan. Haihtumista voi hidastaa lisäämällä kahvimukiin kannen tai sitten lisäämällä joukkoon kermaa tai maitoa, jolloin viskositeetti kasvaa.

MTV LIFESTYLE

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme