Mainos
Mainos
kauneusvinkit kansikuva nainen kauneus (5)

Sinunkin hiuksesi ovat vaativaa sorttia – lue vinkit suomalaiseen hiustenhoitoon

Pohjoismainen hius on pehmeä, ohut sekä lasimainen. Se vaatiikin usein poikkeuksellista hoitoa.

Hennot, janoiset, kiharat, kuivat, kuormitetut, käsitellyt, normaalit, ryhdittömät, säihköistyvät, taipuisat, vaativat, veltot, värjätyt – jokaisella meistä on uniikit hiukset.

Mutta millainen on tyypillinen pohjoismainen hius?

– Tyypillisesti pohjoismainen hius on varsin ohut, eli sen läpimitta on ohut – paljon ohuempi kuin niin sanotulla normaalihiuksella. Normaalin hiuksen läpimitta vaihtelee yleensä kolmestakymmenestä mikrometristä noin 120 mikrometriin. Tyypillinen pohjoismainen hius on noin 30 mikrometriä, Head of R&D Hair Care  Päivi Mäkinen Cutrinilta kertoo.

Pohjoismainen hius on myös kovin lasimainen, eli se ei "avaudu" helposti. Toisin sanoen hius on liukas eivätkä hiustuotteet meinaa imeytyä kunnolla.

– Jos ohut hius on luonnonkiharaan taipuvainen, se on yleensä hankalampi käsiteltävä. Sellainen hius saattaa olla lentävä, helposti sähköistyvä, vaikeasti kammattava, helposti takkuuntuva, Mäkinen luettelee.

Tästä syystä pohjoismainen hius vaatii omanlaisensa hoitotuotteet verrattuna vaikkapa eteläisemmän pallonpuoliskon hiushoitoon. Ei siis liene ihme, että suomalainen panostaa omasta vuosittaisesta kosmetiikkabudjetistaan eritoten hiustenhoitoon.

Älä korjaa hentoja hiuksia ilman syytä

Vaikka pohjoismainen hius on yleisesti ottaen ohut, hiukset voivat toki olla ulkonäöltään erilaiset: piikkisuorat, luonnonkiharat, luonnonsuorat tai kiharat.

Tiesitkö?
Hiukset ovat hyvässä kunnossa, kun kampa menee niiden läpi ilman ongelmia.

Myös hiusten paksuus vaikuttaa hiusten hoitoon: hentojen hiuksien haasteet ovat erilaiset kuin paksujen ja vahvojen.

– Hento hius voi välillä vähän oikutella: silloin kannattaa esimerkiksi tuoda hiuksiin volyymia ja kosteutta, eritoten talvella, Mäkinen vinkkaa.

Kesällä puolestaan pitää kiinnittää huomiota auringon UV-säteisiin, myös hiusten kanssa.

Tätä nykyä monilla on kuitenkin enemmän tai vähemmän käsitellyt hiukset. Tällaiset hiukset vaativatkin värikäsiteltyjen hiusten tuotteita, jotka auttavat ylläpitämään hiusten kosteustasapainoa ja suojaavat niitä.

Karheat hiukset puolestaan kaipaavat usein kosteuttavia, korjaavia tuotteita.

– Hento hius kaipaa korjausta vasta sitten, kun sitä on vaalennuskäsitelty runsaasti, on käyty paljon etelänrannoilla, makoiltu merenrannalla ja käyty paljon uimassa. Silloin hius aukeaa ja siitä tulee karkea ja karhea, jolloin se kaipaa voimakkaampaa hoitavuutta, Mäkinen ohjeistaa.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme