Mainos
Mainos
kauneusvinkit kansikuva nainen kauneus (5)

Merkittävä ongelma Pohjoismaissa – ekseema voi piinata suomalaisia lapsesta saakka

Ekseema on ihotulehdus, joka piinaa monia suomalaisia. Ihottuman aiheuttamat oireet ovat voineet vaivata arkea ja elämää jo aivan pienestä pitäen. Piinaava kutina on yksi yleisimmistä oireista.

Ekseema on sama asia kuin ihottuma. Ihottuma saattaa olla meille suomalaisille tutumpi sana, mutta ekseemasta kärsivä kyllä tunnistaa oireensa hetkessä.

Kuiva iho ja ihottuma on merkittävä ongelma Pohjoismaissa. Atooppinen ihottuma on yksi yleisimpiä ihotauteja – sitä esiintyy 10–20 prosentilla väestöstä jossakin elämänvaiheessa. Atooppinen ihottuma on krooninen ja tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa kutinaa.  Iho-oireet hankaloittavat niin aikuisten kuin lastenkin arkielämää.

Puolet suomalaisista, joilla on ihottumaa, on saanut diagnoosin
atooppisesta ihosta tai ihottumasta, selviää ACO Hud Nordicin  toteuttamasta tutkimuksesta*.

– Ihottumia on erityyppisiä, kuten esimerkiksi kontakti-ihottuma tai seborrooinen ihottuma. Atooppiselle ihottumalle tyypilliset diagnostiset kriteerit ovat esimerkiksi kutina, ihottuma tyypillisillä alueille, kuten taivealueilla, kertoo Anni Ojantakanen.

Kun iho on kuiva, se myös kutisee. Atooppisessa ihottumassa ihon oma suoja on heikentynyt, jolloin ulkoiset ärsykkeet pääsevät helpommin kulkeutumaan ihoon.

Oireet alkavat tyypillisesti alle 2-vuotiaana. Atopiasta kärsivällä potilaalla on ollut usein astma tai allerginen nuha.

Atooppisen ihon anatomia pähkinänkuoressa

1. Ihon kosteuden sitomiskyky on alentunut.
2. Ihon kosteuspitoisuus alenee ja iho kuivuu. Ulkoiset ärsykkeet, kuten bakteerit, pääsevät kulkeutumaan ihoon ja aiheuttavat ihoärsytystä.
3. Iho tulehtuu ja on tämän takia turvonnut, punainen ja kutiseva. Kun ihoa raavitaan, heikentyy ihon oma suoja entisestään ja uusia ärsykkeitä pääsee iholle.
4. Ihottuma pahenee.

Iho-ongelmat koetaan noloina

Noin joka viides tutkimukseen vastanneista suomalaisista kertoi, että heillä oli diagnosoitu joko atooppinen iho tai atooppinen ihottuma. Heistä noin 40 prosenttia pitää iho-oireitaan kiusallisina ja noloina.

Kuiva iho, ja erityisesti ihottuma, haittaavat myös lasten arkea. 15 prosenttia ihottumasta kärsivien lasten vanhemmista arvioi, että lapsen iho-oireet ovat estäneet lasta osallistumasta erinäisiin aktiviteetteihin ja harrastuksiin.

Kuivan ihonhoidon perusta on ihon kosteuttaminen sekä voiteet, jotka ylläpitävät ihon omaa suojaa ja näin estävät kosteuden haihtumista. Vaikeassa atooppisessa ihottumassa tarvitaan esimerkiksi kortisonia rauhoittamaan tulehdusta. Kaksi kolmasosaa suomalaisista hoitaakin ihottumaansa perus- tai kosteusvoiteella.

ACO HUD
Atooppisen ihottuman oireita:

– Kuiva ja hilseilevä iho
– Kutina
– Halkeileva iho
– Punoitus ja kirvely
– Turvotus
– Punaiset läiskät ja vesirakkulat iholla

Viisi nopeaa vinkkiä kuivalle iholle tai ihottumalle:

– Vältä oireita pahentavia tekijöitä (esimerkiksi kuiva ilma, kemikaalit)
– Harvenna pesu- tai suihkuvälejä
– Rasvaa ihoa kaksi kertaa päivässä kosteusvoiteella, joka on kliinisesti tutkittu
– Vältä lämpimiä, tiukkoja vaatteita
– Hakeudu lääkäriin, jos vaivat ovat kohtalaisia tai vakavia

Äänestys

Ovatko iho-ongelmat vaikuttaneet itseluottamukseesi?

Kyllä

Ei

Ovatko iho-ongelmat vaikuttaneet itseluottamukseesi?

Kyllä 89%

Ei 11%

89%
11%
ääniä 1566 kpl

 

Katso myös videovinkki:

Katsomo-video ei ole saatavilla

 *Tietoa tutkimuksesta:
ACO Hud Nordic teetti kaksi tutkimusta, koskien kuivaa ihoa ja ekseemaa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.  Ensimmäiseen kyselyyn vastasi kaikkiaan 3010 vastaajaa. Vastaajat olivat 18–74 -vuotiaita miehiä ja naisia, jotka kärsivät kuivasta ihosta ja ekseemasta.
Toinen kysely suunnattiin vanhemmille, joilla on 0–14 -vuotiaita lapsia, jotka ovat kärsineet kuivasta ihosta tai ekseemasta viimeisimmän 12 kuukauden aikana. Siihen vastasi kaikkiaan 1627 vastaajaa. Vastaajat olivat 20–55 -vuotiaita miehiä ja naisia.

Uusimmat: Ihonhoito

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme