Mainos
Mainos
kauneusvinkit kansikuva nainen kauneus (5)

Onko ihosi kuiva ja hilseilevä? Syy voi piillä pH-arvossa

Mutta mitä merkitystä pH-arvolla on?

Useita ihonhoitotuotteita mainostetaan sillä, että niiden pH- arvo on neutraali. Mutta mitä merkitystä pH-arvolla on?

Ihon pintakerrosta peittää mikroskooppisen ohut öljy-vesiemulsio, jota kutsutaan hydrolipidikalvoksi. Sen pH on normaalisti hapan, eli hieman alle 5.

Hydrolipidikalvon tehtävänä on säädellä ihon antimikrobiologista suojaa, suomeksi siis estää haitallisen bakteeriston kasvua ihon pinnassa. Lisäksi sen tehtävänä on ylläpitää ihon luonnollisen suojamuurin hyvää kuntoa ja osallistua ihon pintakerroksen uusiutumiseen. Hydrolipidikalvo antaa myös iholle sen yksilöllisen ominaistuoksun.

Ihoa suojaava ja sen hyvässä kunnossa pitävä mikrobiflora viihtyy parhaiten hieman happamissa oloissa. Toisaalta iholle haitalliset bakteerit eivät viihdy ja lisäänny alhaisessa pH:ssa.

Vesi- ja saippuapesu haittana

Vesi- ja saippuapesu ovat hyödyllisiä, mutta muuttavat ihon pH:ta emäksiseksi, jolloin ihon pinnalta irtoaa helpommin hyödyllisiä bakteereita. Nuorella henkilöllä ihon pH palautuu nopeasti happamaksi, kun taas iäkkäämmällä henkilöllä palautuminen saattaa kestää kauemmin. Tänä aikana ihon suoja haitallisille bakteereille on aiempaa heikompi.

Alhainen pH osallistuu myös ihon luonnollisen suojamuurin muodostumiseen ja ylläpitää sen hyvää kuntoa. Ihosolujen kulkeutuessa ihon uusiutuvasta solukerroksesta kohti ihon pintaa ne kuolevat, ja niiden väliin muodostuu rasva-aineita. Kuolleet solut ja rasva-aineet muodostavat ihon luonnollisen suojamuurin. Jotta näitä rasva-aineita muodostuisi, kahden ihossa olevan rasvoja jalostavan entsyymin täytyy toimia moitteettomasti. Nämä entsyymit toimivat parhaiten alhaisessa pH:ssa.

Jos ihon pintakerroksen pH on korkeampi kuin normaalisti, entsyymien toimintakyky laskee, jolloin ihon luonnollisen suojamuurin kunto heikkenee. Iho menettää vastuskykyään, ja kosteus pääsee haihtumaan ihosta aiempaa helpommin.

Näyttääkö ihosi kuivalta?

Ihon uusiutumisprosessiin kuuluu, että saavuttuaan ihon pintaan kuolleet solut hilseilevät pois. Tämän saavat aikaan ihon pintakerroksen entsyymit, jotka hajottavat solujen välisiä sidoksia, jolloin kuolleet solut pääsevät irtoamaan ihon pinnasta ja hilseilemään pois.

Kyseiset entsyymit toimivat parhaiten alhaisessa pH:ssa. Ihon pinnan pH:n noustessa näiden entsyymien toiminta heikkenee, jolloin iho ei uusiudu kuten sen pitäisi. Ihon pinta paksuuntuu ja muuttuu karheaksi tuntuiseksi, ja ihon pinta näyttää kuivalta ja hilseilevältä.


Lähde: Berner Oy

Uusimmat: Ihonhoito

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme