Mainos
Mainos
kauneusvinkit kansikuva nainen kauneus (5)

Stressi vaikuttaa radikaalisti ulkonäköön – oletko pistänyt merkille näitä hälytysmerkkejä?

Oletko pistänyt merkille, että ihosi on yhtäkkiseltään alkanut oireilla ihottumin tai muulla tavoin? Syy voi piillä stressissä.

Stressi voi tuntua vatsanväänteinä, päänsärkynä, ahdistuksena tai jopa vatsan pömpötyksenä. Mutta stressi ei ainoastaan tunnu, vaan se myös näkyy: esimerkiksi iho voi reagoida stressiin oireilemalla vahvasti.

Ihon yllättävää reagointia kannattaakin seurata: iho-ongelmat voivat olla hälytysmerkki siitä, ettei kaikki ole nyt hyvin.

Tiesitkö?

Liiallisen stressin seurauksena stressihormonitasot eli kortisolitasot kohoavat. Kortisoli on oleellinen osa rasvan ja hiilihydraattien aineenvaihduntaa. Kun kortisolitaso kohoaa, elimistön kyky muuntaa glukoosia energiaksi vaikeutuu. Puutostilan on todettu vaikuttavan muun muassa ihon rasvaisuuteen.

Stressi voi esimerkiksi aiheuttaa ihossa näppylöitä, aknea, epäpuhtauksia ja sameuksia. Myös esimerkiksi punertava ihottuma kaulan ja dekolteen alueella kielivät usein stressistä. Ihottuma tulee yleensä jännittävässä tai stressaavassa tilanteessa, kun stressitilanteessa erittyy adrenaliinia ja stressihormonia.

Vähäinen yöuni lisää väsymyksen merkkejä kasvoilla ja aiheuttaa muun muassa tummia silmänalusia, silmäpusseja, turvotusta ja sameaa ihoa. Negatiiviset tunteet vaikuttavat myös kasvojen ilmeryppyihin – lisääntynyt alkoholin käyttö tai tupakointi eivät myöskään tee iholle hyvää.

Stressi on myös laukaiseva tekijä monen ihosairauden, kuten psoriasiksen tai ruusufinnin taustalla. Ihmisellä voi olla perinnöllinen alttius sairastua iho-ongelmiin, kuten vaikkapa krooniseen psoriasikseen. Oireettomanakin se saattaa aktivoitua stressin yhteydessä.

Lievemmät stressistä johtuvat iho-ongelmat pystytään kuitenkin hoitamaan ja ne helpottavat stressin vähentyessä. Tärkeimpiä stressin hälventämiskeinoja ovat lepääminen, terveellinen ruokavalio, liikunta sekä riittävä uni.

Uusimmat: Ihonhoito

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme