Mainos
Mainos
kauneusvinkit kansikuva nainen kauneus (5)

Minkä väriset silmäsi oikeasti ovat?

Silmämeikin teossa kehotetaan usein kiinnittämään huomiota silmien väriin. Mutta ovatko ne nyt siniset vai vihreät – vai sittenkin harmaat?

Minkä väriset sinun silmäsi ovat? Vastaus on mitä varmimmin "siniset". Mutta miksi?

Silmiesi värin määräävät geenit. Mutta vaikka silmien väri on perinnöllinen, se ei olekaan täysin muuttumaton.

Vihreät silmät

Maailman populaatiosta vain noin 1–2 prosentilla on vihreät silmät. Suomessa vihreisiin silmiin voi kuitenkin törmätä huomattavasti useammin – kuten muihinkin vaaleisiin väreihin.

Ruskeat silmät

Yleisin silmien väri on ruskea. Yli 50 prosentilla maailman väestöstä on ruskeat silmät. 

Mutta vain 5–8 prosentilla maailman väestöstä on pähkinänruskeat silmät, ruskeankeltaiset vain viidellä prosentilla.

Siniset silmät

Ainoastaan 8 prosentilla maailman väestöstä on siniset silmät. 

Vaikka siniset silmät ovat maailman mittapuulla harvinaisuus, Suomessa ja Virossa jopa lähes 90 prosentilla väestöstä on siniset silmät.

Suurimmalla osalla maapallon ihmisistä on ruskeat silmät. Harvinaisempia maapallon mittakaavassa ovat vihreät ja siniset silmät. Harmaat ovat niitäkin harvinaisemmat.

Suomessa olemme tottuneet pitämään sinisiä silmiä suhteellisen tavallisina: jopa 90 prosentilla suomalaisista on vaaleat silmät.

Silmien väri riippuu kolmesta konkreettisesta geenistä, joista kaksi määrää tavallisemmat värit – vihreän, ruskean sekä sinisen. Mutta on olemassa myös muitakin värikombinaatioita aina pähkinänruskeista harmaisiin, jopa violetteihin silmiin.

Silmien värit maailmanlaajuisesti:

1. Ruskeat (55 prosenttia)
2. Siniset (8 prosenttia)
3. Pähkinänruskeat (5–8 prosenttia)
4. Kellertävänruskeat (5 prosenttia)
5. Vihreät (4 prosenttia)

Vaikka ruskea silmien väri on maailmanlaajuisesti yleinen, yleisesti lapset syntyvät useimmiten sini- tai harmaasilmäisinä. Väri voi säilyä lapsen kasvaessa tai sitten muuttua vihreäksi tai ruskeaksi. Yleensä kolmen ensimmäisen vuoden aikana silmät voivat muuttua tummemmiksi.

Minkä väriset silmäsi ovat?

Oletko aina olettanut, että silmäsi ovat siniset, mutta jonkun muun mielestä taas vihreät, ja oman näkemyksesi mukaan ne olivat joskus siniharmaat?

Omaa tarkkaa silmienväriä on joskus vaikea määrittää: muun muassa valaistus, oma vaatetus tai sinua ympäröivät värit sekä tekstiilit saattavat huijata silmiä ja muuttaa silmiesi värivivahdetta muiden silmissä.

Tämän lisäksi ihmisen silmien väri ei välttämättä pysy samana koko elämän ajan: vanhetessa melaniinin määrä lisääntyy ja haalea silmienväri voi tuolloin tummeta. Näin tapahtuu lähes 10–15 prosentille vaaleista.

Sinisissä silmissä värikalvon melaniinipitoisuus on matala, harmaissa silmissä kaikkein vähäisin. Jos nuorena sinulla olikin harmaansiniset silmät, voivat ne kuitenkin tummua vanhemmiten. 

Voiko silmienväriä huijata?

Tiedäthän sanonnan, kuinka jokin saa "siniset silmät pomppaamaan esiin"?  Jos haluat huijata itsellesi hieman vahvempaa sävyä, panosta silloin vaatetuksesi väreihin sekä silmämeikkiisi. 

Silmien sävyt

Erilaiset luomivärisävyt vaikuttavat silmienväriin joko tasapainottavasti tai korostavasti. Tasapainoinen silmämeikki syntyy valitessa luomivärin samasta sävyperheestä, mitä omat silmät edustavat. Jos haluat korostaa silmiesi väriä entisestään, silloin luomiväreissä tulee käyttää vastavärejä.

Esimerkiksi silmien vihreää sävyä saa korostettua violetin eri sävyillä, sinisiä silmiä puolestaan lämpimillä sävyillä, kuten ruskealla ja kullalla.

Tällainen silmämeikki sopii lähes kaikille silmienväreille:

Uusimmat: Kauneutta maailmalta

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme