Mainos
Mainos
kauneusvinkit kansikuva nainen kauneus (5)

Tiesitkö? Tästä syystä iholle tulee pisamia

Hyviä uutisia! Pisamat ovat nyt kuuminta hottia, ainakin trendituulien mukaan. Mutta onko ihollasi pisamia – vai kenties kesakoita?

Pisamat trendaavat Instagramissa ja maailmankuulut meikkitaiteilijat jopa loihtivat asiakkailleen lisää pisamia kasvoille: niillä pyritään loihtimaan nuorekas look.

Tiedetään, tiedetään: ne, joille ilmestyy pisamia, eivät yleensä voisi vähät välittää niistä – ja muiden silmissä nuo kesäiset kesakot ovat söpöäkin söpömpiä. Äitisi saattoi nimittää niitä jopa "enkelin suudelmiksi".

Mutta miksi meille oikein ilmestyy pisamia – ja kenelle niitä tulla tupsahtelee?

Pisamat ja teerenpilkut on luonnollisia, vaaleanruskeita, 2–3 millimetrin kokoisia läikkiä. Ne ovat todellisuudessa pigmenttihäiriö. Pisamien pigmentti eli melaniini syntyy auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta ihon päälle – aivan kuten rusketus.


Tästä syystä pisamat ilmestyvät eritoten kesäisin, sillä ne tummuvat auringon vaikutuksesta – talvella pisamat haalistuvat tai katoavat, kun aurinko ei enää paahda taivaan täydeltä. Kukaan ei siis synny pisamat valmiiksi kasvoillaan.

Pisamat eivät ole kuitenkaan merkki siitä, että olisit ollut liian paljon auringossa – ne itse asiassa pyrkivät suojaamaan ihoa. Jos sinulla on pisamille altistava ihotyyppi, pisamia ei voi ehkäistä.

Pisamia esiintyy eniten lapsilla, ja pienten lasten iho onkin herkempi palamiselle. Lapsuusiässä tulleet pisamat häipyvät lähes aina aikuisikään mennessä.

Tiesitkö? Kesakko ja pisama ovat eri asia

Pisamia, eli teerenpilkkuja on yleensä punapigmenttisillä henkilöillä ja etenkin lapsilla ja nuorilla. Ne ovat pieniä vaaleanruskeita pigmenttipilkkuja.

Kesakot ovat pieniä tummia, usein mustia, pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy ympäri vuoden. Kesakoissa eli lentigoissa ihon pigmenttisolut eli melanosyytit ovat lisääntyneet verinahan ja orvaskeden rajapinnassa.  Jos pisamia muistuttavia pilkkuja ilmestyy parikymppisenä tai sen jälkeen, kyse on kesakoista – ei pisamista.

Älä siis häpeile – ajattele, että nämä täplät ovat oman kehosi tuottamia kauniita kauneuspilkkuja. Ja syytä geenejäsi.

Luomet ovatkin eri juttu! Katso lisää:

Lähteet: Cosmopolitan.co.uk, Studio55.fi, Yle.fi

Uusimmat: Kauneutta maailmalta

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme