Mainos
Mainos
kokkaamotestikansi2

Hans Välimäen täydellinen hampurilainen: Tämä on hyvän pihvin salaisuus

Huippukokki kertoi haastattelussa, millaisia ominaisuuksia täydellisessä hampurilaisessa hänen mielestään on – ja millainen on täydellinen pihvi hampurilaisen väliin.

Hampurilaisia on nykyään tarjolla monissa hienommissakin ravintoloissa, ja moni valmistaa gourmet-burgereita myös kotona. Millainen on huippukokki Hans Välimäen mielestä täydellinen hampurilainen?

Ei vähärasvaista lihaa pihviin

Pihvi on hampurilaisen sydän ja Välimäki kannustaa tekemään pihvin alusta saakka itse, mikäli tavoittelee onnistunutta lopputulosta. Omissa ravintoloissaan Välimäki käyttää hampurilaispihveihin pääsääntöisesti naudanlihaa, joka ei hänen mukaansa saa koskaan olla vähärasvaista, sillä rasva vaikuttaa niin merkittävästi lihan makuun ja koostumukseen.

– Lihassa pitää olla 17–20 prosenttia rasvaa mukana. Mistään kuivasta paistista sitä pihviä ei missään nimessä kannata tehdä, Välimäki vinkkaa.

Ei makeaa hampurilaiseen

Moni lisää ravintoloissa tai kotioloissa hampurilaiseen makeita elementtejä kuten paholaisenhilloa tai punasipulihilloketta. Välimäki itse ei pidä makeista mauista hampurilaisissa.

– En tykkää ylipäätään kauheen makeista mauista ylipäätään ruoassa, jos ei oteta spare ribsejä mukaan, huippukokki toteaa.

– Tiettyihin ruokalajeihin se sopii, mutta burgereissa en tykkää mistään hillokkeista tai mistään marinoiduista punasipuleista, Välimäki kertoo.

Yksinkertainen kokonaisuus toimii

Huippukokin mielestä täydellinen hampurilainen ei vaadi lukuisia komponentteja. Parhaimmillaan laadukas hampurilainen on sitä vastoin hänen mielestään hyvinkin yksinkertainen. Hampurilaisen laatua ei siis suinkaan mitata täytteiden määrässä.

­– Hampurilaisen pitää olla mehevä, kuuma, eikä liian monimuotoinen mauiltaan – pidän aika simppelistä.

– Siinä ei saisi olla liikaa tavaraa, Välimäki toteaa.

Hampurilaissämpylän voi ostaa valmiina

Sämpylän hampurilaiseen voi leipoa itse, mutta huippukokin mukaan se ei ole missään nimessä välttämätöntä. Välimäki itse ostaa valmiina sämpylät, jotka vastaavat hänen vaatimuksiaan.

– Mielestäni siihen on turha haaskata aikaa. Aikanaan yksi idoleistani, Gordon Ramsay, sanoi, että: "Leipurit leipoo ja kokit kokkaa", kun häneltä kysyttiin, että miksette te leivo itse ravintoloissa leipää, Välimäki summaa.

Mikä on hampurilaissämpylässä tärkeintä?

– Hampurilaissämpylän pitää mielestäni aina olla pehmeä. Sillä on kaksi tehtävää: Antaa hampurilaiselle kuorirakenne, ja sen pitää olla niin pehmeä, että sen voi halutessaan rutistaa kädessään ja se imee kaikki soosit ja maustaa itse itseään, Välimäki kertoo.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme