Mainos
Mainos
kokkaamotestikansi2

Mitä lampaanlihaa kannattaa ostaa? Huippukokki kertoo

Potkia, paistia, kylkeä, kareita – pääsiäisen aikaan lampaanlihaa on tarjolla useissa ruokakaupoissa ja lihakaupoissa kattavasti, mutta mitä ruhonosaa pääsiäisillallista varten kannattaa ostaa?

Top Chef -ohjelmasta tuttu huippukokki Akseli Herlevi kertoi vinkkinsä siihen, millaista lampaanlihaa pääsiäispöytään kannattaa valita. Heti alkuun hän huomauttaa, että ennen lihan valintaa kannattaa miettiä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa on valmis uhraamaan pääsiäisillalliseen. Tämän perusteella on helpompi tehdä valinta sen suhteen, mitä ruhonosaa kulloinkin kannattaa valmistaa.

Takuuvarmat potkat

Jos haluaa päästä helpolla, suosittelee huippukokki loihtimaan pääsiäisen pääaterian potkista. Vaikka potkat kypsyvät uunissa pitkään, niiden kohdalla ei ole helppo sortua virheisiin.

– Potkat ovat tosi hyviä. Ne ovat helppoja, mutta ne vaativat aikaa, Herlevi huomauttaa.

– Lisää potkia sekä vihanneksia pataan ja lisää joukkoon vähän suolaa ja pippuria. Anna padan kypsetä uunissa kuusi tuntia noin sadassa asteessa, niin hyvä tulee, hän vinkkaa.

Hitaasti kypsyvä karitsan paahtopaisti

Toinen helppo lammasherkku on karitsan paahtopaisti. Tätä ruhonosaa on usein myös saatavilla pääsiäisaikaan melko hyvin.

– Niitä saa aika hyvin kaupasta ja niitä kannattaa valita yksi per henkilö. Näiden kohdalla annosmäärä on helppo laskea, Herlevi toteaa.

– Paista pannulla tai grillissä ensin pinnat. Laita lihat sitten uuniin noin 200 asteeseen ja paista niitä kymmenen minuuttia. Sen jälkeen niiden on tärkeää antaa vetäytyä kunnolla. Tarjoilua varten viipaloi liha, hän neuvoo.

Jos lammas ei ole tuttua herkkua vieraille, voi karitsan paahtopaisti olla varma valinta. Paahtopaistin koostumus on useaan makuun erityisen miellyttävä.

– Karitsan paahtopaisti on hyvänmakuinen, ja se maistuu kaikille. Se on erityisen mureaa lihaa, joka on helppo valmistaa, Herlevi toteaa

Karitsan kareita grilliin

Pääsiäisenä voi hyvin kaivaa jo kesää silmällä pitäen grillin esiin ja sitä voi hyödyntää myös pääsiäisherkkujen valmistamisessa.

– Jos haluaa käyttää grilliä, niin voi tehdä karitsan kyljyksiä eli kareita. Ne valmistuvat aika helposti, Herlevi vinkkaa.

Haastavampaa herkkua karitsan kyljestä

Jos pääsiäispäivällisen valmistamiseen on valmis uhraamaan aikaa, suosittelee Herlevi valmistamaan omaa suosikkiaan, karitsan kylkeä. Loppujen lopuksi hitaasti kypsytetyn lihan valmistamiseen käytetty aika on kuitenkin usein kaiken sen vaivan arvoista.

– Kylki kääritään rullalle, sidotaan narulla ja maustetaan. Siihen lisätään yrttejä ja valkosipulia ja se laitetaan pataan hautumaan yön yli, hän kertoo.

– Seuraavana päivänä rulla nostetaan varovasti pois padasta ja liemi siivilöidään. Liemi keitetään kasaan ja siitä keitetään viinin kanssa kastike. Liha siivutetaan paloiksi ja kastike levitetään niiden päälle. Tämän jälkeen lihat lämmitetään uunissa, Herlevi vinkkaa.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme