Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Epäilyttääkö munkinpaisto? Näillä vinkeillä loihdit vapun suussa sulavimmat herkut

Vapun herkullisimmat munkit syntyvät itse tehden. 

Vappu lähestyy, ja on taas aika virittää jauhopeukalot valmiiksi munkkien leipomista varten. Munkkien leipominen ei ole vaikeaa, kunhan muistaa noudattaa varovaisuutta paistorasvan kanssa.

Seuraavat niksit kannattaa painaa mieliin ennen tositoimiin ryhtymistä.

Ota reikäkauha apuun

Jos haluat leipoa mahdollisimman pyöreitä munkkeja, pyörittele ne perinteisten pikkupullien tavoin. Pyöreät munkit tahtovat kuitenkin kellahtaa raaka puoli päällepäin. Tähän kannattaa ottaa apuun munkinpaistajan luottoväline; reikäkauha. Pyörittelemällä munkkeja koko ajan rasvassa, paistaminen tapahtuu tasaisesti.

Muotoile litteiksi

Helpommalla pääset, jos painat munkit matalimmiksi, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Tällä tavoin munkki paistuu varmemmin myös keskeltä.

Muista huolellisuus

Polttavan ja kuuman rasvan kanssa kannattaa olla tarkkana ja varoa, ettei rasva pääse kuumenemaan liikaa. Munkkeja paistaessa tulee myös olla tarkkana siitä, ettei vesipisaroita pääse rasvan sekaan.

Varmista lämpötila leipäpalalla

Hyvä rasva paistamiseen on rypsiöljy, joka kuumennetaan padassa 180 asteeseen. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on oikean lämpöistä ja sopivaa munkkien paistoon.

Ole nopea

Kun munkit ovat valmiita, nosta ne reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa nopeasti, jotta sokeri tarttuu munkkeihin kauttaaltaan.  

Vaikka tarkkana pitää olla, munkkien valmistusta ei kuitenkaan kannata pelätä liikaa vaan, ryhtyä rohkeasti hommiin. Herkulliset munkit syntyvät seuraavalla reseptillä. 

Munkit (n. 20 kpl)

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1–2 tl suolaa
1–2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n.15 dl Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.75 g voita tai margariinia

Paistamiseen:
rypsiöljyä

Pinnalle:
sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä. 

Kuumenna öljy valurautapadassa. Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen ja käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

Myös berliininmunkkeja voi valmistaa kotona, poimi resepti tälteen täältä

Lähde: Myllynparas

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme