Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Helppo raparpericurd valmistuu hetkessä – sopii loistavasti leivontaan!

Raparperisato on nyt runsaimmillaan. Helppo ja herkullinen raparpericurd eli raparperitahna soveltuu loistavasti makeisiin leivonnaisiin.

Leivonnasta tutumpi lemon curd taipuu hyvin myös makeaksi raparpericurdiksi, jossa hyödynnetään satokauden raparperia ja mansikoita. Kasvupaikastaan riippuen raparperin varren väri vaihtelee vihreän ja punaisen sävyissä. Vihreistä varsista tulee rusehtavaa curdia – punaisista varsista puolestaan punertavaa tahnaa. Tässä reseptissä käytetyt mansikat tuovat curdiin kauniin roosan sävyn.

Raparpericurd on sellaisenaan makean kirpeää, mutta halutessaan tahnaa voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla, kanelilla tai kardemummalla. Jälkimmäisillä maustettu tahna sopii loistavasti korvapuustien väliin.

– Valmis raparpericurd säilyy jääkaapissa tiiviissä purkissa säilöttynä kahdesta kolmeen viikkoa. Raparpericurd on myös loistava mökkituliainen kesällä! vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Raparpericurdin ohjeessa voi käyttää joko talous- tai hillosokeria. Hillosokeri tekee rakenteesta tiiviimmän. Rakenteen kanssa voi myös kikkailla: sauvasekoittimella curdista saa todella hienoa, mutta tahnan voi jättää kokkareisemmaksi käyttämällä sähkövatkainta.

Raparpericurd

  • Perinteisesti curd-tyyppiset tahnat ovat sitruunasta tai limetistä tehtyjä, mutta happaman kirpeä raparperi sopii tähän hyvin.
  • Raparpericurd sopii hyvin keksien väliin sekä vaikkapa kauralastujen ja jäätelön kanssa tarjottavaksi.
  • Käytä curdia kakkujen, kääretorttujen tai pukkileipien täytteenä sellaisenaan.
  • Rapaperi-mansikkacurd on ihana herkku kardemummalla maustettuna pullaviipaleen päälle.
  • Curd on mainio lisä pienenä nokareena myös grilliruoalle – tai lisää esimerkiksi nokare curdia mansikkasalaatin kylkeen.
  • Jos curdia jää, voit herkutella sen puuron päällä tai smoothien lisänä.
  • Raparpericurdin voi valmistaa pelkistä raparpereista, mutta paremman väristä eli kauniin roosan punaista syntyy, kun yhdistää mansikoita mukaan. Pelkistä raparpereista curd on vaaleanruskeaa.
  • Kun lisätään perunajauhoja, niitä ei saa keittää: perunajauhosuurusteelle riittää vain pulpahdus tai munankeltuaisille 70–80 asteeseen kuumennus.
  • Säilytä valmista curdia jääkaapissa.
  • Raparpericurdissa voi hyödyntää myöhemmin kesällä myös esimerkiksi viinimarjoja tai karviaisia. Pakastetut marjat soveltuvat curdiin hyvin, kun curdia keittää hieman pidempään nesteen haihtumiseksi.

n. 6–7 dl valmista curdia = 2 kpl n. 3 dl tölkkiä tai 3 kpl n. 2 dl tölkkiä

500 g raparperia
3 dl mansikoita
3 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
4 dl munankeltuaista
¼ tl suolaa
100 g voita

Ota voi huoneen lämpöön ajoissa.

Puhdista ja kuori rapaperinvarret ohuelti. Leikkaa varret ohuiksi viipaleiksi (n. 8 dl viipaleita). Laita ne laakeaan isoon kattilaan. Puhdista ja pilko mansikat ja lisää ne joukkoon. Mittaa päälle sokeri ja keitä ensin miedolla lämmöllä hetki niin, että seos mehustuu. Keitä sen jälkeen voimakkaasti niin, että seos paksunee hieman hilloiseksi, noin 15 minuuttia. Kytke liesi pois päältä. Ota soseen päältä ½ dl mehumaisinta osaa erilleen ja anna sen jäähtyä hetki mitassa.

Soseuta seos sauvasekoittimella hienoksi tai vispaa sähkövatkaimella hieman krouvimaksi, saat näin noin 4 dl sosetta.

Sekoita perunajauhot ja suola ½ dl:aan mehua ja lisää seos nauhana soseen joukkoon. Anna kiehahtaa uudelleen sen verran, että seos pulpahtaa kerran. Ota liesi pois päältä, mutta jätä kattila vielä lämpimälle liedelle. Erottele heti seuraavaksi munista keltuaiset ja vispaa ne soseen joukkoon. Vispaa vielä pienet huoneenlämpöiset voikuutiot mukaan ja vispaa tasaiseksi curdiksi. Purkita curd heti lasitölkkeihin ja säilytä jääkaapissa (2–3 viikkoa).

Raparpericurd-leivokset

n. 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina tai Kauramurotaikinaa (380g)
n. 3 dl itse tehtyä rapaperi-mansikkacurdia

Kauli sulanut, mieluiten aavistuksen kohmeinen, taikina puolta ohuemmaksi (n. 4 mm) suorakaiteen muotoiseksi 1–2 levyksi leivinpaperin päällä. Paista sellaisenaan 175-asteisen uunin keskitasolla vaaleaksi, noin 6–9 minuuttia, varo palamista. Anna jäähtyä.

Levitä curd lastalla jäähtyneelle levylle tasaiseksi n. 3 mm:n kerrokseksi. Leikkaa levy sen jälkeen terävällä veistellä n. 3x3 cm pieniksi neliöiksi. Laita leivokset tarjoilulautaselle jääkaappiin ja tarjoile leivokset kylminä.

Reseptit: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt Myllyn Paras Oy:lle

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme