Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Helppoa ja terveellistä! Leipä on monipuolinen grilliherkku – poimi talteen vaivattomat vinkit

Leipä on monipuolinen raaka-aine, josta syntyy grillissä hetkessä rapea lisuke tai aterian pääherkku. 

Grillin ääreen on kiva kerääntyä porukalla – oltiinpa sitten kotipihalla, kesämökillä tai retkellä. Leipä ja kasvikset ovat siitä erinomaisia grilliherkkuja, että niitä voi kuljettaa pitkiäkin matkoja ilman kylmäsäilytystarvikkeita. Lisäksi näitä raaka-aineita on helppo muunnella erilaisilla täytteillä ja päällysteillä.

Terveellinen iltapala esimerkiksi mökillä syntyy vaivattomasti, kun leivän tuikkaa pihagrilliin. Kannattaa kokeilla paahtoleivän tai pikkurieskojen täyttämistä ihanasti sulavalla juustolla ja raikkailla omenaviipaleilla. Tästä iltapalasta nauttivat kaikki ikään katsomatta.

Kaikki leivät sopivat grillattavaksi

Leivän voi valita grilliin omien makumieltymysten mukaan. Nälkä pysyy loitolla sitä kauemmin, mitä kuitupitoisempaa leipää grilliin valitsee.

Grillata voit myös kotitekoisia leipiä. Oletko jo kokeillut puuron ja leivän herkullista yhdistelmää, nyhtöleipää? Entä mehevää porkkana-kauraleipää?

Myös sämpylät sopivat mainiosti grilliin. Puolitetun sämpylän päällysosasta voi tehdä hatun ja kovertaa alapuolen pesäksi niin, että sen voi täyttää esimerkiksi kasviksilla. Kasvikset kannattaa kuitenkin grillata ensin erikseen ja laittaa vasta sitten leivän sisään.

Meille suomalaisille niin tuttu karjalanpiirakka paahtuu grillissä maukkaaksi, ja päälle voi laittaa vaikka grillattua kesäkurpitsaa. Myös ruisleipä sopii mainiosti grilliin, paahtaminen antaa sille hyvän aromin. Grillissä jo hieman kuivahtanut leipä saa uuden elämän.

Grillauksen kanssa pitää olla tarkkana, jottei ruoka kypsy liiaksi.

Omenasandwichit (4:lle)

8 viipaletta täysjyväpaahtoleipää tai pikkurieskaa
1 omena paksuhkoina viipaleina
4 viipaletta juustoa

Asettele neljän leivän päälle ensin omenaviipaleet ja niiden päälle juustoviipaleet siten, että juusto pysyy leipien reunojen sisäpuolella.

Laita toiset neljä viipaletta kansiksi.

Grillaa sandwichejä miedolla lämmöllä molemmin puolin niin kauan, että juusto ehtii sulaa. Nauti!

Kasviskarjalanpiirakat (4:lle)

4 ruiskuorista karjalanpiirakkaa
4-6 rkl porkkana-munalevitettä
1-2 kapeaa kesäkurpitsaa
1 rkl rypsiöljyä
mustapippuria
basilikaa tai muuta yrttiä

Porkkana-munalevite:
100 g porkkanoita ohuina viipaleina
vettä
1 kovaksi keitetty kananmuna
noin 20 g levitettä (60 %)
ripaus suolaa
mustapippuria

Valmista ensin porkkana-munalevite. Keitä porkkanat kattilassa pienessä vesitilkassa noin 10 minuuttia kannella peitettynä. Soseuta porkkanat hienoksi muusinuijalla tai sauvasekoittimella. Jäähdytä kylmäksi ja lisää joukkoon haarukalla hienonnettu kananmuna ja levite. Mausta mustapippurilla ja lisää ripaus suolaa. Sekoita hyvin. 

Jatka sitten grillaushommia. Leikkaa kesäkurpitsat pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele kevyesti öljyllä. Grillaa viipaleita miedolla lämmöllä muutaman kerran kääntäen, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä, muttei lötköiltä. Grillaa karjalanpiirakoita hetki kummaltakin puolelta ja levitä päälle porkkana-munavoita.

Nosta pinnalle kaksinkerroin taitetut, grillatut kesäkurpitsat. Mausta mustapippurilla (myllystä) ja koristele basilikalla tai muulla yrtillä. Nauti lämpimänä!

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme