Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Näin leivot täydellisen pannukakun – lue vinkit!

Pannukakku on varmasti yksi kaikkein yksinkertaisimmista leivonnaisista, mutta miten se saa onnistumaan ja voiko sen teossa mokata?

Kotitalousopettaja Arja Savela paljastaa, miten pannukakusta saa täydellisen.

– Yksinkertainen resepti on maitoa, munia ja jauhoja – hyvä perussuhde on litra maitoa, viisi desilitraa jauhoja ja neljä munaa. Itse käyttäisin erikoisvehnäjauhoja, jotka eivät paakkuunnu. Pullajauhoista eli puolikarkeista vehnäjauhoista en lähtisi pannukakkua tekemään. Mukaan voi laittaa ripauksen suolaa ja ruokalusikallisen sokeria. Sokerin sijaan voi laittaa teelusikallisen hunajaa, Savela vinkkaa.

Jos pannukakusta mielii tehdä tummemman ja terveellisemmän, voi jauhoina käyttää hiivaleipäjauhoja. Myös ohrajauhot käyvät. Maidon voi korvata esimerkiksi soijamaidolla tai kauramaidolla. Osan maidosta voi korvata myös rahkalla.

– Tai jos haluaa tehdä munattoman pannukakun, voi munien sijaan käyttää rahkaa ja maitojauhetta, Savela kertoo.

Pannukakkua voi myös maustaa vaikkapa kardemummalla, kuten Ahvenanmaan pannukakku -reseptissä. Tämän reseptin tapaan osan jauhoista voi korvata manna- tai riisipuuron jämillä.

Pannukakusta saa monipuolisemman, kun sen päälle laittaa vaikka omenaviipaleita tai marjoja. Suolaisen pannukakun saa tehtyä esimerkiksi suppilovahveroista tai kasviksista. Taikinaan voi heittää myös vaikkapa porkkanaraastetta.

Voiko pannukakun teossa sitten mokata?

– Aika vaikea pannukakkua on mokata, mutta jauho ja maito on hyvä jättää turpoamaan noin puoleksi tunniksi. Jos ei jauhoja turvota, ei pannukakusta tule yhtä hyvä. Pannukakku kannattaa myös paistaa uunin keskiosassa, sillä sen pohja voi palaa, jos sen paistaa uunin alaosassa, Savela kertoo.

TESTAA RESEPTIT:

Ahvenanmaan pannukakku

(pääkuvassa)

uunipellillinen

Ahvenanmaa on tunnettu pannukakustaan, joka eroaa tavanomaisesta pannarista sisältämällä manna- tai riisipuuroa.

Puuro:

1,4 l maitoa

2 dl Myllyn Paras Mannasuurimoita

tai Kauramannasuurimoita

Lisäksi taikinaan:

4 kananmunaa

2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

¾ dl sokeria

(1 dl rusinoita)

½ tl suolaa

1½ tl kardemummaa

(1 tl kanelia)

1½ tl vaniljasokeria

Tarjoiluun:

250 g marjoja

Valmista löysähkö mannapuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita vähän jäähtyneeseen mannapuuroon muut pannukakun aineet. Kaada seos uunipellille voidellulle leivinpaperille ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. ½ tuntia kauniin väriseksi.


VINKKI: Pannaria voi tarjoilla myös pääruokana. Kokeile vaikkapa seuraavia suolaisia pannarireseptejä!

Suppilovahvero Pannari

iso (reunallinen) uunipellillinen

8 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa

3 kananmunaa

2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

2 dl Myllyn Paras Ohrajauhoja

1 dl Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

3–4 dl suppilovahveroita paistettuina

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki pannukakkutaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan turvota uunin lämpenemisen ajan. Vuoraa leivinpaperilla iso reunallinen uunipelti ja voitele se rasvalla. Kaada siihen pannaritaikina ja levitä päälle kevyesti paistetut suppilovahverot. Paista uunin keskitasolla 25–30 minuutin ajan kauniin väriseksi.

Merellinen Pizzapannari

noin 6 annosta (á 2 palaa)

Taikina:

6 dl maitoa

4 dl Myllyn Paras Pizzajauhoja

3 kananmunaa

1 tl suolaa

1 rkl pizzamaustetta (suolatonta)

Pinnalle:

2 sipulia tai 1 purjosipulia viipaleina

(4–5 valkosipulinkynttä)

noin 300 g savulohisuikaleita

noin 300 g katkarapuja

1 tlk valutettua ananasmurskaa

1 tlk (400 g) valutettua tomaattimurskaa

1 tl sitruunapippuria

1 rkl pizzamaustetta

2–3 dl juustoraastetta (rasvaa 5–15%)

Vatkaa maidon joukkoon jauhot, munat, suola sekä pizzamauste ja anna turvota jonkin aikaa. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannuun. Paista 225-asteessa uunin keskiosassa n. 10 min, kunnes pinta on vähän hyytynyt.

Ota pannari pois uunista ja levitä päälle sipulirenkaat, savulohisuikaleet sekä katkaravut. Kaada päälle valutettu ananas- ja tomaattimurska tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle mausteet ja juustoraaste. Nosta pannari takaisin uuniin ja jatka paistamista n. 20 min, kunnes pannari on kypsä. Tarjoa lämpimänä.

VINKKI: Voit käyttää myös muita mieleisiäsi pizzatäytteitä!

Lauantai-illan vihannespannukakku

Kuudelle hengelle

Taikina:

8 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa

3 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

3 dl keitettyjä Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita

tai keitettyjä Esikypsytetty Kokonainen Ohrasuurimoita

4 kananmunaa

½–1 tl suolaa

Pinnalle:

1 rkl öljyä

15 cm purjoa

1 porkkana raasteena

2–3 rkl vihreää pestoa

1 kesäkurpitsa

4–5 tomaattia

2–3 rkl tuoretta tai 2–3 tl kuivattua basilikaa tai pizzamaustetta

mustapippuria myllystä

2–3 dl juustoraastetta

Tee pannaritaikina: vatkaa maitoon jauhot, keitetyt ohrasuurimot (1 dl raakana), munat ja suola. Anna turvota täyteen valmistelun ajan.

Halkaise purjo ja huuhdo se hyvin ja leikkaa viipaleiksi. Raasta porkkana. Kuullota niitä hetken aikaa öljyssä, mausta pestolla. Viipaloi kesäkurpitsa pyöreiksi renkaiksi, kuullota niitä erikseen pannulla hetken aikaa.

Kaada taikina voidellulle, leivinpaperoidulle uunipannulle. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Viipaloi sillä aikaa tomaatit valmiiksi.

Ota pannari uunista ja levitä vähän hyytyneen pinnan päälle kasvikset ja kesäkurpitsa- ja tomaattiviipaleet. Ripottele pinnalle basilikaa, mustapippuria ja juustoraastetta. Nosta pannukakku takaisin uuniin ja jatka paistamista noin 20 minuuttia tai kunnes pannari on kypsä. Tarjoa lämpimänä.


Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme