Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Nokkosesta on moneksi: Joko hyödynnät takapihasi ilmaista terveyspommia?

Leivontanurkan lukijakilpailun ehdottomaksi ykkösyrtiksi paljastui nokkonen. Sitä käytettiin muun muassa sämpylöihin, lettuihin ja kasvispiirakkaan pinaatin korvikkeeksi.

Nokkonen ei välttämättä ole ulkona samoillessa se kaikkein hauskin kasvi, mutta lautasella siitä on moneksi.

Jos nokkosta mielii käyttää ruoanlaitossa, paras aika poimia ne on alkukesästä ennen kukintaa. Martat suosittelee nappaamaan nuoria, 5–10 senttimetrin mittaisia versoja. Myöhemmin kasvista kannattaa ottaa talteen vain lehdet, ja nekin ennen kukinta-aikaa.

Nokkosia poimiessa kannattaa muista turvallisuus. Käytä käsineitä, jotta lehtien ja varsien poltinkarvat eivät ärsytä ihoa. Mehevämultaisen, typpipitoisen maan nokkoset kannattaa jättää kokonaan rauhaan, sillä siellä nokkonen kerää itseensä haitallisia nitraatteja.

Ennen ruoanlaittoa nokkonen kannattaa kiehauttaa vähässä vedessä ja valuttaa hyvin. Kiehautus alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta.

Nokkoset säilötään kuivaamalla tai pakastamalla. Sekä kuivaus että kiehautus poistavat poltinkarvojen pistävyyden.

Nokkossämpylät

Nokkoslettujen lisäksi Luonnonyrttikilpailuun osallistuneet suosivat sämpylöitä. Riitta Nousiaisista vinkkasikin maistuvan kauraisten nokkossämpylöiden reseptin:

- 5 dl lämmintä vettä
- 1 pss kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
- 5 dl kaurahiutaleita
- 0,5 rkl suolaa
- 0,5 dl vaahterasiirappia
- 6–7 dl vehnäjauhoja
- n. 2 dl ryöpättyä nokkosta hienonnettuna
- 1 dl ruokaöljyä, vettä ja pellavarouhetta

Liota kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Mikäli käytät tuorehiivaa, käytä kädenlämpöistä vettä. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja jätä lepäämään liinan alle 20 minuutiksi. Lisää suola, siirappi, hienonnetut nokkoset sekä puolet jauhoista pienissä erissä. Lisää öljy ja alusta joukkoon loput jauhoista pienissä erissä. Tee taikinasta pötkö ja jaa 16 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Sivele kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele pinnalle pellavarouhetta. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

Nokkonen pinaatin korvikkeeksi

Taru Söderkullasta kertoo talvella laittaneensa itse kuivaamiaan nokkosia pullien päälle. Virve Punkaharjulta taas vinkkaa laittamaan nokkosen siemeniä pikkuleipiin. 

Nokkosta laitettiin myös kasvispiirakkaan. Esimerkiksi Roosa K. kertoo käyttäneensä yrttiä suolaisen piirakan pohjassa.

Lisäksi nokkosta käytettiin keitossa tai letuissa, munakkaassa tai suolaisissa muffinsseissa pinaatin korvikkeena. 

– Pinaatin sijasta olen käyttänyt nokkosta kasvispiirakassa, kertoo puolestaan hyvinkääläinen Sirpa.

Osittaislähde: Martat.fi

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme