Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Säilytä puuron jämät! Kolme perinneruokaa, jotka loihdit ylijääneestä puurosta

Jäikö aamiaiselta yli puuroa ? Tekisikö mieli jättää aamupuuro väliin ja nauttia puuro osana jotakin muuta herkkua? Seuraavien perinneherkkujen avulla nämä toiveet käyvät toteen. 

Puurolla on perinteisesti vahva asema suomalaisessa keittiössä paitsi aamupalana ja jälkiruokana, myös muiden ruokien ainesosana. Ylijäänytä puuroa ei kannata heittää roskiin, sillä tämän aamupalaherkun voi upottaa osaksi leivonnaisia, jotka maistuvat aamusta iltaan. 

Kokeile perinteisten karjalanpiirakoiden lisäksi karjalaista perinneleivosta, sultsinaa, tai vaikkapa Ahvenanmaalaista herkkua, pannukakkua. Jokaiseen reseptiin voit käyttää vaihtohetoisesti myös ylijäänyttä puuroa. 

Sultsinat

Ruistaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja

Puurotäyte
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
10 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
50 g voita

Voiteluun:
0,5 dl vettä
50 g voita


Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon riisi. Keitä kunnes vesi on imeytynyt ja kaada joukkoon maito. Keitä seosta vielä noin 40 minuuttia kunnes puuro on kypsä ja mausta sitten suolalla ja voilla.

Aloita kuoritaikinan tekeminen sekoittamalla vesi, suola ja jauhot keskenään. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25 palaan. Kauli palat piirakkapulikalla ohuiksi pannukakkumaisiksi letuiksi.

Paista kuoret kuumalla pannulla pari minuuttia molemmin puolin ja voitele paistetut kuoret voisula-vesiseoksessa. Levitä lusikallinen puurotäytettä kuorien päälle ja käännä levyn reunat sultsinan päälle.

Ahvenanmaan pannukakku

Taikina:
1 l maitoa
1 dl mannasuurimoita
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
75 g voita
1 tl suolaa
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja


Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita joukkoon mannasuurimot keittäen hiljalleen noin 5 minuuttia. Laita levy pois päältä ja sekoita sokeri, kardemumma ja voi puuroon ja anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla.

Vatkaa munat haaleaan puuroon ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pannukakku on kypsä ja päältä kullanruskea. Tarjoa kerman ja vadelmahillon kanssa.

Karjalanpiirakat


Taikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2,5 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita

Täyte
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
17 - 18 dl täysmaitoa
1 tl suolaa

Voiteluun
75 g voita
2 dl vettä


Kaada riisi kiehuvaan veteen ja keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maitoa pienissä erissä ja alenna lämpöä kun puuro alkaa kiehua. Keitä vajaan tunnin verran sekoittaen puuroa tasavälein. Kun puuro on kypsä, lisää suola ja jäähdytä se.

Aloita taikinan valmistus sekoittamalla kaikki ainekset veteen, mutta lisää viimeiseksi joukkoon sulatettu voi. Kauli taikina litteäksi 0.5–1 sentin paksuiseksi levyksi ja juomalasin avulla leikkaa taikinasta ympyröitä. Toista prosessi kunnes taikina on loppunut. Kauli ympyröistä piirakkapulikalla ohuita kuoria, joihin annostele puuroa noin 1–2 ruokalusikallista.

Levitä puuro tasaiseksi kuorien keskelle, taivuta reunat päälle ja rypytä. Paista 275–300 asteessa noin 10–12 minuttia, kunnes piirakat ovat kypsiä. Voitele valmiit piirakat voi-vesiseoksella.

Lähde: Expedia

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme