Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Suussa sulava ranskalaisleivos tuo klassisen säväyksen juhlapöytään – tällä niksillä onnistut taatusti

Madeleine de Proust -leivokset sulavat suussa ja sopivat mainiosti vaikkapa kevään valmistujaisiin. 

Ranskassa asuvat kondiittorit ja ruoka-alan yrittäjät Kaisa Leino ja Terhi Toivonen kertovat tuoreessa kirjassaan ”La Pâtisserie – 28 ranskalaista klassikkoleivonnaista” ohjeet herkullisiin leivonnaisiin, jotka voi pistää tarjolle vaikkapa kevään valmistujaisissa.

Kirja kertoo muun muassa, kuinka Madeleine de Proust -leivos syntyi. Erään tarinan mukaan Lorrainen herttuan illalliskutsut vuonna 1755 olivat lähellä epäonnistua, koska herttuan kokki oli riidan lopuksi heittänyt esiliinansa naulaan ennen jälkiruoan tarjoilua. Kiperän tilanteen pelasti nuori keittäjätär Madeleine Paulmier, joka valmisti herrasväelle kotiseudultaan Koillis-Ranskasta peräisin olevia, nopeasti valmistuvia leivonnaisia. Keittäjättären suoritus teki herttuaan niin suuren vaikutuksen, että hän nimesi herkun Madeleineksi.

Toinen tarina tietää kertoa, että tyttö nimeltä Madeleine olisi tarjoillut jo paljon aikaisemmin Santiago de Compostelaan matkaaville pyhiinvaeltajille kampasimpukan kuoressa paistettuja leivonnaisia.

Joka tapauksessa leivoksesta tuli hyvin suosittuja ja nykyään siitä löytyy monenlaisia reseptejä ja muunnelmia.

Madeleine de Proust

Ainesosat (12 kpl)

100 g munia (n. 2 kpl)
100g (n. 1,2 dl) sokeria
130g (n. 2 dl) vehnäjauhoja
90 g (suolattua) voita
4 g (n.1 tl) leivinjauhetta
(raastettua sitruunankuorta, vaniljaa, appelsiininkukkavettä tai vaikka rommia)

Valmistusohje:

Vinkki: Madeleneille tyypillisen ”kuhmun” kohoamista edesauttaa, jos taikina on kylmää uuniin laitettaessa. Mikäli siis haluat olla varma, että leivonnaisesi kohoavat kauniisti, voit jäähdyttää taikinaa pari tuntia ennen kuin annostelet sen vuokaan.

1. Sulata voi ja raasta sitruunankuori (jos käytät sitä reseptissä).

2. Vatkaa munat ja sokeri ilmavaksi vaaleaksi vaahdoksi, sekoita sihdatut jauhot ja leivinjauhe varovasti taikinaan.

3. Sekoita taikinaan lastalla sula voi (ja haluamasi mauste).

4. Voitele ja jauhota madeleine-vuoka. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Laita reilu ruokalusikallinen taikinaa jokaiseen syvennykseen, mutta jätä syvennyksestä noin neljäsosa tyhjäksi, sillä leivonnaiset paisuvat uunissa.

5. Paista noin viisi minuuttia kuumassa uunissa ja laske sitten lämpötila 175 asteeseen. Paista vielä kymmenisen minuuttia.

Lähde: Kaisa Leino & Terhi Toivonen. ”La Pâtisserie – 28 ranskalaista klassikkoleivonnaista”. Atena Kustannus oy 2018.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme