Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Syntisen herkulliset pääsiäisleivonnaiset hetkessä – tarvitset vain kolme raaka-ainetta!

Leivontanurkan kotitalousopettaja Arja Elina Laine kehitti lähestyvän pääsiäisen kunniaksi kolmen raaka-aineen pääsiäisleivonnaisen, jossa hyödynnetään pääsiäisen suosikkimakeisia.

Pääsiäisenä pienet ja isommatkin virpojat nautiskelevat pääsiäismakeisia ja suklaamunia. Leivontanurkan Arja Elina Laine testasi, kuinka pääsiäisen klassikkomakeiset toimivat leivonnassa. Testin tuloksia olivat maistelemassa neljä eri-ikäistä henkilöä – naisia ja miehiä.

Tässä testissä oli käytössä vain kolme raaka-ainetta:

  • pakastetaikina
  • pääsiäismuna
  • sitruunarahka

_MG_5734

Testileivonnaisissa pääsiäismunat ujutettiin mukaan paistamiseen ja testissä selvitettiin muun muassa sitä, kuinka munat säilyttävät muotonsa ja makunsa paistaessa.

Pääsiäistä silmällä pitäen myös ohutkuoristen suklaamunien palasia voi hyvin testata erilaisissa leivonnaisissa, vinkkaa Laine.

– Ohuita kuorenpalasia voisi laittaa joko pääsiäispullan rahkatäytteen joukkoon tai päälle. Miksei taikinankin joukkoon!

IMG_8502

1. Valitut Myllyn Paras -pakastetaikinatuotteet: testattiin kolme eri taikinaa

  • Myllyn Paras Voitaikinalevyt, 500 g
  • Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina, 380 g
  • Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea, 380 g

Kaikki taikinat sulatettiin pakkausten ohjeiden mukaan.

Taikinoiden käyttäytymistä leivoksissa vertailtiin.

2. Valitut suklaamunatuotteet, testattiin kaksi kokotäytteistä munaa, iso ja pieniä

  • Mignon, suklaamuna 4 x 52 g (Fazer, manteli-pähkinänougat-täystäyte kuorittavissa munankuorissa)
  • Suklaarae, pikkumunat, 130 g (Cloetta, pienet maitosuklaiset munat syötävin värikuorin)

_MG_5751

Kokeiluun valittiin pääsiäismunatuotteet, joita on helposti saatavilla ja jotka ovat täyttä tavaraa, pelkkiä suklaakuorisia munia ei käytetty tällä kertaa testiin. Testissä haluttiin nähdä, miten pääsiäismunat käyttäytyvät leivonnaisissa ja miten ne kestävät uunissa paistamisen.

3. Rahka

  • Maustettu rahka sitruuna, 2 x 200 g, Valio

Kokeiluun valittiin kolmas raaka-aine, sitruunarahka, tasoittamaan makeita makuja.

Tulokset

Suklaissa ja makeisissa on eroja, joten paistotulosta ei voi tietää ilman kokeilua. Testissä Mignon-muna osoittautui kahdesta vaihtoehdosta paremmin paistonkestäväksi.

Suklaamunaleivokset

_MG_5760

8 kpl

Leivospohjat:

1 pkt pakastetaikinaa: Myllyn Paras Voitaikina (500 g) tai Pyöreää Piirakkataikina, makea (380 g) tai Pyöreä Kauramurotaikinaa (380 g)

Täyte:

400 g maustettua rahkaa, sitruuna (2 tlk)
n. 200 g suklaamunia, esim. 4 kpl Mignon-suklaamunia tai Cloetta-suklaarakeita 1–2 pussia

Ota taikina sulamaan n. ½ tuntia ennen käyttöä. Mikäli käytät Mignon-munia, kuori ne kopauttamalla kuorta pöytään, jolloin kuori irtoaa.

Käytä pikkupiiraisiin mieluiten folio- tai alumiinimuotteja. Jos käytät taikinalevyjä, jaa ne puoliksi ja kauli ne neliöiksi, jotka ovat riittävän isoja muottien pohjille ja reunoille.

Jos käytät piirakkataikinaa, kauli se noin 3 mm:n levyksi ja ota siitä ympyröitä isolla pyöreällä muotilla tai tölkin tms. astian suulla, halkaisija saa olla noin 12 cm.

Jaa taikinakuppeihin ensin rahka.

Puolita 4 isoa suklaamunaa ja aseta ne pyöreä puoli ylöspäin leivosten keskelle. Jos käytät pikkumunia, laita niitä keko rahkan päälle, 6–8 kpl.

Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15–20 minuuttia.

Nauti jälkiruoaksi kuumina, jolloin suklaa on lämmintä herkkua tai jäähtyneinä, esimerkiksi pääsiäisen kahvileivoksina. Mikäli irrotat leivokset vuoista, tee se vasta jäähtyneenä. Halutessaan leivokset voi koristella pienillä suklaamunilla.

– Omaksi suosikkiyhdistelmäkseni nousi Mignon-munan, sitruunarahkan ja vaalean piirakkataikinan yhdistelmä, joka on ulkonäöltään kaunein. Tämä on aika syntistä herkkua! Laine kertoo.

1. Taikinat

Myllyn Paras Voitaikinalevyt

  • Lehtevin tulos kokeilutaikinoista, lehtevyys sopii mainiosti suklaan kanssa, koska näin suussa on makuparina rakenteeltaan rapeaa ja kiinteää tuotetta.
  • Taikina paistui hyvin täytteen alta, kun leivos paistetaan uunin alaosassa.

Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina

  • Kauramuron maku sopii hienosti suklaan ja rahkan kanssa.
  • Paistotulos tummin, mutta se ei sinänsä haittaa, koska on tumman suklaan parina.
  • Taikina paistui hyvin täytteen alta, kun leivos paistetaan uunin alaosassa.

Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea

  • Vaalea taikina on neutraalein maultaan, joka sopii, kun halutaan korostaa suklaan ja rahkan makuja.
  • Paistotulos kauniin vaalea, leivoksen rakenne kestävin ja leivos klassisen kaunis.
  • Taikina paistui hyvin täytteen alta, kun leivos paistetaan uunin alaosassa.

2. Suklaamunat

Mignon-muna

  • Mignon-muna on aitoon kananmunankuoreen käsin valettu herkku, joka sulkee sisäänsä suussa sulavan mantelipähkinänougattäytteen.
  • Munaa kuulee usein kutsuttavan ”täysisuklaamunaksi”, mutta sisällys on mantelipähkinänougattia, ei siis tummaa suklaata.
  • Mignon-muna kesti hyvin uunissa paistamisen, ei kuohunut, ei valunut eikä menettänyt pyöreää muotoaan, jopa munan pyöreys säilyi hiukan.
  • Täyte on erityisen herkullinen kuumana.
  • Toisaalta jäähtyneenä syntyi ihanan suklainen herkkuleivos kuuman kahvin kanssa.
  • ”Houkuttelevan näköinen!”
  • ”Suklaamuna säilynyt munan muodossa.”
  • ”Kaikki kyllä menee, vaikea syödä vain puolet.”

IMG_8549(1)

Cloetta-suklaarae

  • Cloetta-suklaarakeet ovat pääsiäismunan näköisiä, värikkäitä suklaarakeita, jotka sisältävät 70 % maitosuklaata.
  • Pienet maitosuklaiset munat syötävin värikuorin voi käyttää sellaisenaan leivonnaisiin.
  • Värilliset suklaamunat kannatta laittaa leivonnaisten pintaan, jolloin pikkumunien kuorien väri ei liukene nestemäiseen osaan.
  • Suklaamunat tulee laittaa vasta juuri ennen paistamista leivosten päälle.
  • Pienet suklaamunat kestivät yllättävän hyvin paistamisen, munien muoto säilyi, mutta kuorien väri hieman irtosi ja rikkoontui hiukan paistettaessa.
  • Tämän voi korjata laittamalla paistamisen jälkeen pieniä suklaamunia uunissa olleiden päälle.
  • Suklainen maku oli hyvä niin kuumana kuin kylmänäkin.
  • Ideaa pidettiin hyvänä esimerkiksi jäljelle jääneille pikkumunille, joita ei tule muuten syötyä.

Testi ja resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt Myllyn Paras Oy:lle 

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme