Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Tajunnan räjäyttävä yhdistelmä – lakritsi kruunaa täyteläisen suklaisen mutakakun

Tämän viikon torstaina vietetään epävirallista lakritsipäivää. Mikä olisikaan parempi syy leipoa suussa sulava mutakakku, jossa yhdistyvät kaksi suomalaisille mieluista makua; suklaa ja lakritsi.

Lakritsimakeisten historia ulottuu aina 1600-luvulle saakka, jolloin kyseistä makeista myytiin lakritsitablettien muodossa. Myöhemmin 1700-luvulla eräs apteekkari kehitteli englanninlakritsin, jota alettiin myydä apteekeissa lääkkeenä moneen vaivaan. 

Suomessa lakritsia on valmistettu 1900-luvun alkupuolelta lähtien, ja vuosien saatossa kyseisestä makeisesta on kehitelty lukuisia erilaisia versioita aina lakupiipuista, rakeisiin ja erilaisiin patukoihin.

Makeisten lisäksi lakritsi sopii erinomaisesti myös leivontaan. Tässä reseptissä lakritsirouhe antaa oman lisänsä aina yhtä suositulle mutakakulle. Kokeile ja ihastu! 

Lakritsimutakakku (10 palaa)

100 g voita
2 munaa
3 dl sokeria
2 tl lakritsirouhetta
2 dl vehnäjauhoa
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
voita ja vehnäjauhoa vuokaan

Kuorrutus
75 g tummaa suklaata (70 %)
¾ dl kermaa
1 tl lakritsirouhetta

Kuumenna uuni 200-asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 22 senttinen irtopohjavuoka. Sulata voi. Vaahdota munat, sokeri ja lakritsirouhe. Sekoita joukkoon voi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 15–17 minuuttia. Anna jäähtyä ja jähmettyä vähintään tunnin.

Tiesitkö? Suomalainen syö keskimäärin lakritsia 750 grammaa henkeä kohden vuodessa.

Pilko kuorrutukseen tuleva suklaa. Kiehauta kerma ja lakritsirouhe ja ota kattila liedeltä. Lisää suklaa ja sekoittele, kunnes se on sulanut. Anna kuorrutuksen jäähtyä hieman ja valuta se kakun päälle. Ripottele halutessasi pinnalle vähän lakritsirouhetta jäähtyneen kuorrutuksen päälle.

Lähde: Lakritsi, Elisabeth Johansson, Tammi 2013

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme