Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Täydellisen pizzapohjan salaisuus – näillä vinkeillä onnistut

Pizzapohjan taikinan teossa ja paistamisessa on hyvä ottaa avuksi muutama vinkki, joilla pizzasta tulee aina yhtä täydellistä.

Täydellinen pizzapohja on usein pohjastaan ohut, rapeaksi paistunut ja maukkaan makuinen. Tällaiseen lopputulokseen on mahdollista päästä myös kotona, kunhan muistaa muutaman kikan.

Kotitalousopettaja Arja Elina Laine ohjeistaa tekemään taikinan aina kylmään veteen ja kohottamaan hitaasti jääkaapissa seuraavaan päivään. Maltti on valttia! Taikina kannattaa myös vaivata käsin yleiskoneen sijaan. Tällöin taikinasta ei vahingossakaan tule liian kovaa. Vaivaamiseen kannattaa käyttää aikaa: näin tärkkelys turpoaa hitaasti ja lopputulos on pehmeä.

Jauhoilla on merkitystä lopputuloksen kannalta. Laine suosii hienoksi jauhettuja durumjauhoja, joilla sitkosta ei tule liian venyvää, vaan pizzapohjasta saa leivottua tarpeeksi ohuen. 

– Myös valmiit pizzajauhosekoitukset ovat luottovalinta. Durumjauhot ovat hyvin lähellä italialaista pizzajauhokarkeutta.

Peltikikka takaa täydellisen paistotuloksen

Kun pizzapohja on vaivattu huolellisesti ja kohotettu hitaasti kylmässä, se paistetaan niin kuumassa uunissa kuin vain mahdollista. Jos kotoa ei löydy pizzakiveä, tarvittaessa myös uunipelti kelpaa. Pelti laitetaan tällöin kylmään uuniin ja kuumennetaan.

Pizza asetetaan kuuman pellin päälle ja paistetaan mahdollisimman kuuman uunin alimmalla tasolla, jotta pizzapohja paistuu rapeaksi. Mikäli uuni ei kuumene tarpeeksi, eikä pizzan pintaa tule riittävästi väriä, voi pizzan nostaa tarvittaessa uunin ylätasolle paiston lopussa minuutiksi tai pariksi, jolloin pinta saa väriä.

Taikinan lisäksi täydellisen pizzapohjan lopputulokseen vaikuttaa pohjan päälle tuleva tomaattikastike. Laine vinkkaa maustamaan kastikkeen tuoreilla yrteillä.

– Käytä tuoreita tai säilyketomaatteja ja mausta tomaattikastike suolalla, valkosipulilla, mustapippurilla, sipulilla ja tuoreella oreganolla ja basilikalla. Keitä kastiketta hetki, jolloin se maustuu paremmin. Jos käytät valmista tomaattimurskaa, tölkistä kannattaa valuttaa hieman nestettä pois ensin, jottei kastike jää liian vetiseksi.

Täytä pizza ennen paistoa hyvällä juustolla ja haluamillasi täytteillä.

Pizzapohja

Taivaallisen hyvä italialainen pizzapohja syntyy durumvehnäjauhoista. Hienojakoinen jauho parantaa pizzapohjan makua ja tekee taikinasta helpommin työstettävämmän. Myllyn Paras Durumvehnäjauhot on suunniteltu juuri esimerkiksi pizzan ja patonkien tekoon.

Pizzataikinan kannattaa antaa nousta rauhassa. Halutessasi voit tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä ja antaa taikinakulhon seistä jääkaapissa peitettynä yön yli. Etukäteen tehdystä pizzataikinasta valmistettava pizza onkin varsin helppo tarjottava vaikkapa kotona järjestettävään kisastudioon, elokuvailtaan tai illanistujaisiin ystävien kanssa.

Pizzaan sopivia täytteitä riittää: Tomaattikastikkeen ja hyvän mozzarella-juuston lisäksi kannattaa kokeilla vaikkapa savulohta, tonnikalaa, Parman kinkkua ja artisokkaa.

Tästä reseptistä syntyy yksi pellillinen pizzaa tai vastaavasti 2–4 pienempää pizzaa. Pizzapohjan voit valmistaa suoraan öljytylle pellille.

1 iso tai 2-4 pienempää

1½ dl vettä
15 g hiivaa (⅓ pkt)
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 3 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durumvehnäjauhot.

Alusta pizzataikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi eli noin 30–40 minuuttia.

Kauli pizzataikinasta yksi iso (uunipellillinen) tai 2–4 pienempää pizzapohjaa suoraan öljytyille pelleille. Kohota pohjia noin 15 minuuttia ja lisää haluamasi täytteet.

Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi 12–15 minuuttia.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme