Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Tee itse maukasta juurileipää – pikareseptillä loihdit leipomotasoista leipää helposti

Happaman maukas juurileipä tehdään perinteisesti jopa vuosia vanhasta taikinajuuresta. Juurileivän voi tehdä myös pikajuureen, jolloin tuoreesta leivästä pääsee nauttimaan nopeasti. Helppo taikinajuuri kohotetaan hiivalla lämpimässä tai kylmässä nesteessä.

Hapan juurileipä on jo pitkään ollut leivistä trendikkäin. Maukkaan leivän salaisuus on juuressa, joka on joko alusta loppuun itse tehty, jolloin taikinajuuren tekoon varataan kolmesta seitsemään päivää. Juurileivän voi kuitenkin tehdä myös pikana, jolloin tuore leipä valmistuu yhtä helposti ja nopeasti kuin vaikkapa perinteinen sämpylätaikina.

– Helppo kotijuuri saadaan aikaan hiivan avulla. Taikinajuuri tehdään löysäksi velliksi, johon tulee lämmin tai kylmä neste, ripaus sokeria, hunajaa tai siirappia, hiivaa ja jauhoja. Makeutus saa hiivan elämään, jolla puolestaan saadaan leipään hapanta makua, kertoo Arjan Leivontanurkan kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Pikajuurileipä voidaan siis tehdä joko kylmään tai lämpimään nesteeseen. Kylmään nesteeseen tehty juuri laitetaan lepäämään jääkaappiin noin 12 tunniksi, jonka jälkeen juuresta valmistetaan taikina. Lämpimässä nesteessä hiiva lähtee käymään heti, jolloin puolisen tuntia riittää taikinajuuren käymiseen.

– Juurileipätaikinassa on tärkeää, ettei juureen laiteta suolaa, sillä silloin hiiva ei toimi. Taikinajuurta voi vähän vatkata, sillä happi auttaa käymistä, Laine vinkkaa.

Kylmään nesteeseen tehty taikinajuuri voidaan tehdä veden lisäksi hapanmaitotuotteeseen, kuten piimään. Näin leipään saadaan erityisen maukas, hapan maku helposti.

– Kylmään nesteeseen tehdyn taikinajuuren kanssa on tärkeää, että leivotut sämpylät tai leipä kohotetaan kuitenkin lämpimässä eli taikina tarvitsee jossain vaiheessa lämpöä.

Juurileivässä voi huoletta käyttää erilaisia jauhoja vaaleista tummempiin sekoituksiin. Jauhoja taikinaan lisätessä on tärkeää olla tarkkana, eikä lisätä liikaa jauhoja, jolloin leivästä tulee kova.

Kätevät kauratyynyt pikajuuritaikinaan

8 kpl

Pikajuuri:

3 dl kauramaitoa
2 rkl (tummaa) sokeria
25 g hiivaa
4 dl Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseosta

Taikinaan lisäksi:

2 tl suolaa
3 dl Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseosta
2 rkl rypsiöljyä

Pinnalle:

½–1 dl Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseosta

Kuumenna kauramaito kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa. Liuota siihen sokeri ja hiiva. Lisää neljä desilitraa jauhoja ja sekoita. Jätä juuritaikinaseos peitettynä lämpimään paikkaan 20–30 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

Kun juuritaikina kuplii, lisää suola, jauhoja ja öljyä. Sekoita löysäksi taikinaksi. Kaada taikina öljytylle voipaperille uunipellille ja painele öljytyin käsin 25 x 35 cm kokoiseksi levyksi. Jaa levy 8 osaan taikinalastalla. Saat kahdeksan kappaletta kauratyynyjä. Ripottele pinnalle hiukan jauhoseosta.

Aseta uuni noin 40-asteeseen ja laita kauratyynylevy kohoamaan uuniin leivinliinalla peitettynä 15 minuutiksi.

Ota pois uunista ja lisää uunin lämpö 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, laita kauratyynylevy taikaisin uunin keskitasolle ja paista noin 10 minuuttia kauniin väriseksi.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Hiivaleipä juurella

3 isoa hiivaleipää

Suolaa ei saa lisätä juureen, vaan vasta taikinaan. Juuri antaa enemmän makua taikinaan. Taikinan tulee olla löysähkö, jolloin ei tule "tiukka", vaan pehmeä, oikeanlainen leipä.

Juuren voi tehdä myös edellisenä päivänä ja pitää yön yli jääkaapissa, jolloin tuore leipä on hyvin maistuvaa. Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, kuten Myllyn Parhaan Kuidukas-leseseosta.

Juuri:

½ l vettä
30 g hiivaa (⅔ pkt)
2 rkl siirappia
6 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja

Taikina:

2 tl suolaa
30 g juoksevaa margariinia tai öljyä
n. 8 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja hiivaleipävehnäjauhot ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää.

Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 minuuttia kauniin ruskeiksi. Leipä on parasta tuoreena.

Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. Kuidukas -leseseosta tai vaikkapa kuivattua suppilovahverorouhetta. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme