Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Uunituoretta leipää, joka valmistuu kuin itsestään – nappaa talteen superherkullisen focaccian resepti!

Lämmin, itsetehty leipä pöydässä on takuuvarma hitti, mutta melko harvinainen näky. Jos haluaisit alkaa tehdä leipää useammin, kannattaa aloittaa tästä helposta focaccia-reseptistä.

Suussa sulava focaccia valmistuu vähillä aineksilla ja vielä vähemmällä vaivalla. Oliiviöljy pitää focaccian mehevänä ja pannulla valmistaminen antaa leivälle ihanan rapean pinnan. Reseptiä on myös mahdollista muunnella loputtomasti.

Valmistuu kuin itsestään

Taikina valmistuu kuin itsekseen yleiskoneessa ja kohoaa sillä välin, kun itse valmistat muun ruoan tai vaikka rentoudut juoden lasillisen viiniä. Kun taikina on paisunut kaksinkertaiseksi, levitä se uuninkestävälle pannulle. Valurauta pannussa saat kaikkein rapeimman lopputuloksen, mutta mikä tahansa uuninkestävä pannu kyllä toimii. Ripottele taikinan päälle oliiviöljyä, tuoretta rosmariinia ja suolahiutaleita ja paista uunissa, kunnes leipä on saanut kauniin kullanruskean pinnan.

Leivän päälle voi ripotella toki muitakin yrttejä, kuten timjamia tai oreganoa ja esimerkiksi aurinkokuivatut tomaatit ja ohueksi viipaloitu sitruuna toimivat myös oikein hyvin.

Taikinan voi tehdä vaihtoehtoisesti valmiiksi jo edellisenä iltana ja antaa kohota yön yli jääkaapissa. Tällöin kannattaa antaa taikinan kuitenkin lämmitä hetki, ennen kuin venytät sen paistinpannun päälle.

Pannu-focaccia (8-10 annosta)

5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
2 dl haaleaa vettä
3 rkl + 2 tl oliiviöljyä
2 tl kevyesti silputtuja rosmariinin lehtiä
ripaus suolaa

Mittaa jauhot, suola ja kuivahiiva yleiskoneen kulhoon ja pyöräytä terää muutaman kerran sekoittaaksesi ainekset. Lisää vesi ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Pyöritä konetta, kunnes taikinasta muodostuu karkea pallo.

Kaada teelusikallinen öljyä pannuun ja hiero sitä pohjaan ja sivuille. Ota taikinapallo ja levitä se pannun päälle. Peitä keittiöpyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 30–40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen.

Tee sormenpäilläsi pieniä kuoppia taikinan pintaan. Ripottele loppu oliiviöljy, rosmariini ja suola taikinan päälle.

Kun uuni on lämmin, aseta pannu uunin keskivaiheille ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista noin 20–25 minuuttia.

Anna focaccian levätä noin 15 minuuttia ennen kuin leikkaat sitä. Jos kuori pehmenee liikaa, sen voi uudelleen lämmittää uunissa.

Lähde: Kitchn

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme