Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Munkit tai munkkirinkilät

Parhaat munkit syntyvät itse tehden!

Tee ensin pullataikina, jossa ei tarvitse olla kovinkaan paljon rasvaa, koska munkit paistetaan upporasvassa.

Hyvä rasva paistamiseen on rypsiöljy, joka kuumennetaan padassa 180 asteeseen. Paistamisessa on oltava tarkkana, ettei kuumaan öljyyn roisku yhtään vettä.

20–25 kpl

Munkkitaikina:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1–2 tl suolaa
1–2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n.15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.75 g voita tai margariinia

Paistamiseen:

rypsiöljyä

Pinnalle:

sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Uusimmat: Reseptit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme