Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Näin leivot parasta pullaa

Kokeile perinteistä pullareseptiä vaikkapa laskiaisena!

Pullataikinaan tarvitset:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1-2 tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 1 kg)

n. 150 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset uunin keskitasolla n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.

Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät uunin alatasolla n. 200 C:ssa 20-25 minuuttia.

Pullataikinasta pulliksi – vaihtelua leivontaan!

Pullataikinasta on moneksi! Siitä saat leivottua muun muassa:

  • - pikkupullat
  • - pitkot
  • - kierrepullat
  • - kranssit
  • - korvapuustit
  • - kierrepitkot
  • - hillopullat
  • - bostonkakut
  • - sarvet
  • - marja- ja rahkapiirakat

Arjan parhaat pullavinkit:

¤ Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.

¤ Kuivahiiva vaati lämpimämmän n. 45 asteisen taikinanesteen.

¤ Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

¤ Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.

¤ Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (uunia ei saa laittaa päälle!) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.

¤ Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista kauraleseillä.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Reseptit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme