Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Pasha

Pasha kuuluu karjalaisiin tai oikeammin venäläisiin pääsiäisruokiin.

Aito pashamuotti on puusta tehty ja uskonnollisin aihein kuvioitu, mutta myös siivilä, kolmioraastinraudan sisus tai kahvinsuodatin sopii muotiksi.

Pashaseos laitetaan sideharsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun muottiin ja se saa kiinteytyä muotissaan vähintään yön yli, ennen kuin sen voi kumota.

Tässä tekotapa on perinteinen keitetty pasha, joka säilyy hyvin siksi, että siinä ei ole raakaa munaa. Pasha sopii esimerkiksi itse tehtyjen voitaikinataskujen täytteeksi tai kulitsan kanssa.

Pasha

Reseptistä valmistuu yksi pasha noin 1 litran muottiin (n. 6–8:lle).

2 dl kuohu- tai vispikermaa
3 keltuaista
1 dl sokeria
75 g voita
½ dl mantelirouhetta
1 dl kultarusinoita tai kuivattuja papaijapaloja
½ dl sukaattia
2 tlk rahkaa (500 g)
1 rkl puristettua sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
⅓ tl jauhettua inkivääriä

Koristeluun:

tuoreita hedelmiä, pääsiäisrakeita

Lisäksi esimerkiksi:

1 pkt Myllyn Paras Voitaikinaa (500 g) (ks. voitaikinataskujen ohje alta) tai kulitsaa

Sekoita pinnoitetussa kattilassa kerma, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna seosta koko ajan muovivispilällä sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee (2–3 min). Nosta kattila levyltä ja lisää voi pieninä nokareina vatkaten joukkoon, kunnes voi sulaa. Mittaa joukkoon muut aineet. Rusinoita tai papaijaa voit ensin rouhia hyvin pieneksi terävällä veitsellä.

Käytä pashamuottia tai laita kippoon noin yhden litran vetoinen mahdollisimman syvä ja kapea siivilä. Mikäli sinulla on isohko kartion mallinen raastinrauta, jossa on tyhjä keskus, myös se sopii hyvin tai kaksi kahvinsuodatinta. Vuoraa muotti tai siivilä kastellulla, nihkeäksi puristellulla sideharsolla tai kahvisuodatinpaperilla.

Kaada pashaseos vuorattuun muottiin. Taittele sideharso pintaan ja laita lautanen päälle. Laita pasha valumaan jääkaappiin yöksi. Kumoa pasha ennen tarjoilua lautaselle ja koristele kauniisti esim. pääsiäisrakein tai keltaisin hedelmäpaloin. Tarjoile kulitsan kanssa tai voitaikinataskujen täytteenä.

Itse tehdyt voitaikinataskut:

Kauli jokainen Voitaikinalevy puolet ohuemmaksi, ja leikkaa ne kahtia. Näin saat 10 kappalettal noin 10 x 15 senttimetrin kokoisia taikinalevyjä. Pistele syntyneet taikinalevyt haarukalla tiheästi ja paina kevyesti taikinalevyn keskelle taitosviiva leipäveitsen tylsällä reunalla. Taita taikinalevy kaksinkerroin niin, että taitosviiva jää taskun sisäpuolelle.

Voitele taskut munalla. Paista taskuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Raota taskuja auki varovasti heti kuumina. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Uusimmat: Reseptit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme