Mainos

Älä ota jouluna stressiä siivouksesta – sotkuiset ihmiset ovat tutkitusti luovia neroja!

Ennen aattoa moni siivoaa kotiaan hiki hatussa, mutta sotkuinen asunto voi olla itse asiassa merkki luovasta mielestä!

Sotkuista ihmistä syytetään helposti laiskaksi, ja kaoottinen koti on monen mielestä suoraan verrannollinen kaoottiseen mieleen. Mutta asia ei välttämättä olekaan näin!

Jos kodin järjestyksen ylläpito tuntuu ylivoimaiselta, ja joulusiivous lähes täysin mahdottomalta ajatukselta, älä huoli. Tutkimusten mukaan sotkuiset ihmiset voidaan nimittäin luokitella jopa neroiksi.

Kenties siistin ihmisen tulisikin oppia sietämään kaaosta?

Siisteyden ja järjestelmällisyyden oppiminen on toki tärkeää, mutta sotkuisuuttakin pitäisi osata sietää. Eihän kukaan voi hallita ikuisesti ympäristöään ja elämäänsä, kirjoittaa Elite Daily -sivuston John Haltiwanger.

Sotkuiset ihmiset elävät niin kuin heistä siinä tilanteessa tuntuu. Jos jokin muu asia tuntuu imuroimista tärkeämmältä tehtävältä, pölypallerot sängyn alla voivat odottaa. Tämä elämänasenne onkin helppo nähdä rentoutena ja positiivisuutena. 

Minnesotan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että sekalainen ympäristö auttaa tutkitusti lisäämään myös luovuutta. Hallittu työympäristö kannustaa pelaamaan varman päälle, kun taas sotkuinen työpiste voi tuottaa suuria oivalluksia.

Oletko rohkea ja spontaani?

Järjestelmällisillä ihmisillä on minuuttiaikataulunsa ja tarkat suunnitelmansa, mutta sotkuiset ihmiset keskittyvät suurempaan kuvaan. Heidän aikansa ja huomionsa kuluu ennemmin itse asiaan kuin turhien asioiden järjestelyyn.

Tiesitkö? Monet kuuluisat ja menestyneet ihmiset ovat kertoneet olevansa todella sotkuisia ihmisiä. Muun muassa Roald DahlJ.K. Rowling ja jopa Albert Einstein tunnetaan hyvin epäjärjestelmällisinä ihmisinä.

Onko työpöytäsi aina sotkuinen? Hyvä! Se voikin olla järjestelmällistä työpistettä parempi. Sotkuisessa työpöydässä tärkeät työtehtävät pysyvät usein näkyvissä, kun vähemmän tärkeät painuvat paperivuoren pohjalle. Ja siitähän monessa työssä on kysymys: organisoinnista, kerrotaan Eric Abrahamsonin ja David H. Freedmanin A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder -teoksessa.

MUISTA JOULUNA:

Kukaan ei vietä joulua komerossa – tarvitseeko sekin todella siis siivota?

Huomaako joku oikeasti, jos joku nurkka jää siivoamatta?

Pitääkö kaikki tehdä itse?

Lähde: Martat

Kannattaa kuitenkin muistaa säilyttää tasapaino kaaoksen ja järjestelmällisyyden välillä. Ääripäät eivät ole hyväksi. 

Professorin mukaan siivous on turhaa!

Myös ruotsalaistutkija Agnes Woldin mukaan sotkua on turha pelätä. Kliinisen mikrobiologian professorin mukaan ihmisten tulisi vähentää siivoukseen liittyvää stressiä. 

Paljon asiasta luennoineen Woldin mukaan esimerkiksi pöly on täysin vaaratonta, Tutkijan mukaan siivouksesta ei ole hyötyä taistelussa bakteereita vastaan.

– Siivous on täysin turhaa, hän kiteyttää.

***

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot