Mainos
Mainos

Naapurin ulkovalot häiritsevät – onko mitään tehtävissä?

Nyt on juuri aika virittää ulkovaloja parvekkeelle ja pihalle. Mutta saako valoja virittää ihan miten haluaa? Entä jos ulkovalot häiritsevät naapuria? Pyysimme Kiinteistöliiton lakimiestä vastaamaan kysymyksiimme.

Ulkovalot tai jouluvalot, joiksi niitä myös kutsutaan, ovat tervetullut lisä pimeään vuodenaikaan. Jokaisella on varmasti mielipiteensä millaisia ulkovalojen tulisi olla.

Punainen, vihreä, sininen vai valkoinen valo? Saavatko valot vilkkua ja miten kirkkaita ne saavat olla? Kuinka paljon niitä saa laittaa?

Valoilla koristelu on Suomessa vielä maltillista, mutta silti ne voivat häiritä naapureita. Voiko naapuri kieltää vilkkuvien valojen virittämisen, jos migreeniherkkänä saa valoista päänsärkyä? Tai jos naapuri ei vaan pidä valoistasi.

– Taloyhtiö voi ohjeistaa asukkaitaan jouluvalojen käytössä, mutta ne ovat vain ohjeistuksia. Mikään laki ei kiellä jouluvalojen käyttöä. Esimerkiksi jos valot aiheuttavat vaaraa tai meteliä ja asunnon omistaja rikkoo järjestystä, ne voidaan taloyhtiön toimesta kieltää, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo.

Omakotiasujia sekä kerrostaloasujia koskee naapuruussuhdelaki, joka sanoo näin:

"Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.

Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat."

–  Valojen tulisi aiheuttaa kohtuutonta rasitusta, jotta niiden käyttöön voitaisiin puuttua, Pynnönen summaa.

Jos naapurin vilkkuvat jouluvalot aiheuttavat sinulle terveydellisiä ongelmia tai häiritsevät muuten, mene reippaasti keskustelemaan asiasta naapurin kanssa. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme