Mainos

Tiesitkö? Voit saada vuokrasta alennusta, jos asunnossasi on liian kylmä

Kodin ihannelämpötila ympäri vuoden on 21 astetta ja tyydyttävänä huonelämpötilaa voidaan pitää, kun se on 18–20 astetta. Tiesitkö, että liian alhaisesta huonelämpötilasta voi vaatia jopa vuokranalennusta?

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 23 §

Vuokranantajan tulee huolehtia siitä, ettei vuokranantajan edellä tässä luvussa tarkoitetuista toimenpiteistä aiheudu vuokralaiselle suurempaa haittaa tai häiriötä kuin toimenpiteen suorittamiseksi on välttämätöntä.

Vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos huoneiston puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta taikka korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta. Tämän momentin mukaista oikeutta ei ole aikaisemmasta ajankohdasta kuin siitä, jolloin vuokranantaja on saanut tiedon vuokrasuhteen aikana ilmenneestä huoneiston kunnon puutteellisuudesta.

Lähde: Finlex

Vuokralaiset ry:n asiantuntija ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski kertoo, että jo tyydyttävällä tasolla olevan huonelämpötilan perusteella vuokralaiselle syntyy oikeus hakea vuokranalennusta.

– Vuokranalennusta voi hakea, jos lämpötila on pysyvästi tyydyttävän ulkopuolella, mutta etenkin silloin, jos se laskee normien alapuolelle, Lohikoski toteaa.

Asiantuntija kehottaa kuitenkin olemaan siinä suhteessa kärsivällinen, että ilmojen kylmetessä kestää usein päivän verran, ennen kuin suuri talo saadaan lämmitettyä tavoitellulle tasolle.

– Kannattaa ottaa huomioon, että talon lämpiämiseenkin menee tosiaan aikaa. Tästä syystä yhden päivän perusteella ei yleensä haeta vuokranalennusta, Lohikoski kertoo.

– Jos lämpötila on monta päivää tai jopa monta viikkoa liian alhainen, niin silloin kannattaa ottaa yhteyttä vuokranantajaan, Lohikoski jatkaa.

Mahdollinen vuokranalennus lasketaan tarvittaessa vuokrasta prosentuaalisesti sen mukaan, kuinka kylmä asunnossa on ollut. Tällöin asunnon lämpötilasta on esitettävä mittaustuloksia.

– Lämpötila tulee mitata keskeltä huonetta. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi seinien sisäpintojen ja lattioiden lämpötila voi poiketa merkittävästikin huonelämpötilasta, Lohikoski kertoo.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot