Mainos
Mainos

Autolla reissuun – osaatko ottaa nämä asiat huomioon?

Loppuvuoden pyhinä moni suuntaa autollaan tavallista kauemmaksi.

Automatkaa suunnitellessa tulee huomioida reittivalinta, autossa viihtyminen sekä erityisesti taukojen riittävä määrä. 

Perheellisten tulee muistaa, etteivät lapset jaksa istua autossa samaan tapaan kuin aikuiset.

– Mukaan kannattaa ottaa juomaa, pientä naposteltavaa ja hyvää mieltä, liikenneopettaja ja SF-Caravanin liikenneasiantuntija Jiri Kattelus muistuttaa.

Pienten lasten kanssa matkustaessa tulee myös varmistaa, että lapsi istuu oikeanlaisella istuimella ja iästä riippuen joko kasvot tai selkä menosuuntaan.

Asiantuntijan mukaan autoon on hyvä varata huopia ja esimerkiksi pehmeä niskatuki, jolloin lapsen niskat eivät pääse nukahtaessa retkahtamaan sivulle.

Myös aikataulu on hyvä suunnitella joustavaksi ja varata riittävästi aikaa jaloittelutauoille.

– Reitti kannattaa suunnitella niin, että matkan varrella on hyviä taukopaikkoja ja muita levähdysalueita, joilla lapsilla on tekemistä, Kattelus sanoo.

Matkanteko pysyy miellyttävänä myös etupenkillä, kun takapenkkiläisillä on riittävästi tekemistä.

Auto kuntoon ennen lähtöä

Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, että autosta löytyy ensiapulaukku, varoituskolmio ja heijastinliivit. Autosta itsestään tulee tarkistaa erityisesti valojen toiminta, nesteiden riittävyys sekä renkaiden kunto.

Kannattaa tarkistaa myös vararengas mikäli autossa sellainen on. Työkalujakin on hyvä olla mukana, jos jotain sattuu.

– Tämän jälkeen on tarkistettava, että kuljettaja on kunnossa ja riittävästi levännyt ennen matkaa, Kattelus huomauttaa.

Katteluksen mukaan kuljettajaa kannattaa pitkillä matkoilla vaihtaa sadan kilometrin välein, jos se vain on mahdollista.

– Sadan kilometrin välein on hyvä pitää tauko, oli matkaa sitten 200 tai 800 kilometriä, Kattelus sanoo.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme