Mainos
Mainos

Autonrengasliitto varoittaa: Älä tee samaa mokaa kuin joka kolmas autoilija

Syksyn ensiliukkaat ovat yllättäneet viime vuosina joka kolmannen autoilijan kesärenkailla.

Pelkästään kalenteria tuijottamalla vaihto talvirenkaisiin tapahtuu yleensä liian myöhään. Talvirengaspakko astuu voimaan vasta joulukuun alussa. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen ja aina, kun keli sitä edellyttää. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia.

Autonrengasliiton puheenjohtajan Jarmo Nuoran teesit:


- Asennoidu talviliikenteen haasteisiin.
- Seuraa sääennusteita ja kelivaroituksia.
- Vaihda talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita.
- Suunnittele matka ja matkustustapa.
- Aja ennakoiden ja pidä turvaväliä.

Syksyn nopeasti vaihtuvat kelit tuovat haasteita rengasvalintoihin. Alkusyksyn sadekeleihin autoilijoita patisteltiin varustautumaan kunnollisilla kesärenkailla. ”Vähintään yhtä tärkeää on vaihtaa talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora painottaa ja kehottaa autoilijoita vaihtamaan vähitellen talvimoodiin laajemminkin:


- Asennoidu talviliikenteen haasteisiin, seuraa sääennusteita ja kelivaroituksia, vaihda talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita, suunnittele matka sekä matkustustapa ja aja ennakoiden – pidä turvaväliä.

Asenne ja ajotapa kohdalleen

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa autoilijoita oikean rengastuksen ja ajotavan tärkeydestä.

– Syksyn nopeisiin säätilan muutoksiin tulee varautua hyvissä ajoin olosuhteet huomioivalla rengastuksella. Myös asenne ja ajotapa pitää vaihtaa talvisia olosuhteita tarkkailevaksi, Ihalainen evästää.

Renkaiden turvallisuusmerkitys korostuu vaativissa ja nopeasti muuttuvissa kelioloissa. Tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä (14,3 %) henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. Lumisen tai jäisen kelin kuolonkolareissa renkaat ovat riskitekijänä joka kolmannessa tapauksessa (32,8 %).

Hyvätkään renkaat eivät auta, jos tilannenopeus on liian suuri keliin nähden. Matkantekoa kannattaa suunnitella etukäteen kelitietoja ja sääennusteita tarkkailemalla.

Lähde: Autonrengasliitto

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme