Mainos
Mainos

Näin toimivat huolenpito- ja huoltosopimukset – varo ylikilometrejä

Huolenpitosopimuksilla sitoutetaan ja totutetaan asiakkaita käyttämään merkkiliikkeitä ja alkuperäisvaraosia. Mitä eri sopimukset ja takuut tarkoittavat?

Uuden auton ostajaa pyritään sitouttamaan erilaisilla huolto- ja huolenpitosopimuksilla, joiden tarkoituksena on helpottaa autosta aiheutuvien kustannusten budjetointia.

Muun muassa vuosittaisesta ajokilometrimäärästä riippuvainen kuukausihinta tai kertaluontoinen maksu kattaa merkittävän osan auton huoltotarpeesta.

– Haasteena huolenpitosopimuksen solmimisessa on se, että vuotuiset ajokilometrit pitäisi pystyä aika hyvin ennakoimaan. Ylikilometrit ovat helposti aika kalliita, kertoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Tolvasen mukaan ihmiset arvostavat vaivattomuutta yhä enemmän, mutta siitä saa myös maksaa.  

– Harvemmin se (huoltosopimus) on edullisempi vaihtoehto kuin se, että maksaa aina huollot itse, hän jatkaa.

Osa merkeistä tarjoaa hyvitystä sopimuksen päättyessä, mikäli huoltokustannukset alittavat asiakkaan sopimuksesta maksaman hinnan.

– Eri huolenpitosopimukset sisältävät eri asioita, joten asiakkaan on syytä aina perehtyä mitä palvelu sisältää ja mitä esimerkiksi mahdolliset lisäpalvelut maksavat, Tolvanen sanoo.

Audin huolenpitosopimus

Audin huolenpitosopimus on asiakkaan ja jälleenmyyjän välinen sopimus, joka solmitaan valtuutetun jälleenmyyjän tai huollon kanssa.

– Huolenpitosopimuksella budjetoit huolto- ja korjauskulut tasaisesti kuukausittain, eivätkä huolto- tai korjaustoimenpiteet aiheuta kulupiikkejä taloudenhoidossa, kertoo VV-Auton tuotepäällikkö Juha Tonteri.

Audin huolenpitosopimus

Audi A3 Sportback 1.2 TFSI, Base-sopimus

5 000 km vuodessa: 27,42 euroa / kk
20 000 km vuodessa: 39,59 euroa /kk

60 000 km vuodessa: 93,68 euroa / kk

Audin Base-tason sopimus kattaa valmistajan huolto-ohjelman mukaiset huollot sekä luonnollisesta kulumisesta ja normaalista käytöstä aiheutuvat välttämättömät korjaukset työn ja materiaalien osalta.

Määräaikaishuoltojen yhteydessä vaihdetaan tarvittaessa myös pyyhinten sulat ja polttimot, lisätään öljyä ja pestään auto ulkopuolisesti. Sopimus kattaa myös kaikki sopimuksen ylläpidosta ja käsittelystä johtuvat kulut, jotka veloitetaan kiinteänä kuukausimaksun osana.

Premium-tason sopimus sisältää Base-sopimuksen lisäksi myös renkaiden vaihdon syksyisin ja keväisin, auton sisäpuhdistuksen määräaikaishuoltojen yhteydessä sekä sijaisauton huoltojen ja korjausten yhteydessä.

Myös käytettyyn autoon

Audin sopimus ei kata takuun tai vakuutusten piiriin kuuluvia vikoja tai vahinkoja, eikä virheellisen tai huolimattoman käytön aiheuttamista korjauksista. Myöskään kolarista tai muusta ulkopuolisesta tekijästä aiheutuvat korjaukset eivät kuulu Audin huolenpitosopimuksen piiriin.

– Audin huolenpitosopimus eroaa muista premium-merkeistä sillä, että meillä kaikkiin sopimuksiin sisältyy aina mahdollisuus sopimushyvitykseen, jos sopimuskulut alittavat sopimuskauden aikana maksetut kuukausierät, Tonteri sanoo.

Sopimus on mahdollista siirtää kolmannelle osapuolelle esimerkiksi auton myynnin yhteydessä. Auton ensiomistaja voi solmia sopimuksen myös auton ostamisen jälkeen. Audilla on myös erillinen huolenpitosopimus alle neljä vuotta vanhoille ja alle 120 000 kilometriä ajetuille vaihtoautoille.

Huolenpitosopimuksen kuukausihintaan vaikuttavat auton malli, lisävarusteet sekä vuoden aikana kertyvät ajokilometrit. 

Hyundain huolenpitosopimus

Hyundain huolenpitosopimus tullaan julkaisemaan vuoden 2016 alussa. Sopimus solmitaan jälleenmyyjän kanssa.

Huolenpitosopimuksen hinta määräytyy myös Hyundailla vuoden aikana kertyvien ajokilometrien mukaan.

Hyundain huolenpitosopimus pitää sisällään huolto-ohjelman mukaiset määräaikaishuollot sekä normaalista kulumisesta aiheutuvat osien vaihdot ja korjaukset. 

Hyundain huolenpitosopimus

Hyundai Tucson 1.6 GDI

10 000 km vuodessa (minimi): 32 euroa / kk
20 000 km vuodessa: 36 euroa / kk
50 000 km vuodessa (maksimi): 77 euroa / kk

Huollon yhteydessä myös polttimot ja pyyhinten sulat vaihdetaan. Tarvittaessa vaihdetaan jarruosia sekä lisätään ja vaihdetaan nesteitä.

Lisäpalveluna Hyundain huolenpitosopimukseen on tarjolla myös renkaiden kausivaihdot keväisin ja syksyisin, mikä nostaa kuukausiveloitusta viidellä eurolla.

Mikäli asiakas haluaa korottaa sopimukseen kuuluvaa kilometrimäärää, määräytyy uusien ehtojen mukainen hinta muutoshetken mukaisesti.

Mitä sopimukseen ei sisälly?

Sopimus ei kata ulkoisia vaurioita, eikä esimerkiksi ohjauskulmien säätöä tai renkaiden tasapainotusta. Auton pesu ja puhdistus eivät myöskään kuulu Hyundain huolenpitosopimukseen.

Käytetyn auton ostaja voi jatkaa huolenpitosopimusta, mikäli autoon on uutena sellainen hankittu. Mikäli auton alkuperäinen omistaja ei ole hankkinut huolenpitosopimusta, ei sitä voi solmia jälkikäteen.

Hyundai ei tarjoa hyvitystä, mikäli huoltokustannukset alittavat maksetut kuukausierät sopimuksen päättyessä.

Fordin laajennettu takuu ja huoltosopimus

Ford ei tällä hetkellä tarjoa varsinaista kuukausiveloitteista huolenpitosopimusta. Suomessa myytävissä Ford-autoissa on kahden vuoden perustakuu sekä kolmen vuoden tai 100 000 kilometrin laajennettu takuu. FordProtect-sopimuksella takuu voidaan laajentaa joko viisivuotiseksi tai 150 000 kilometriin. Sopimus voidaan tehdä kahden vuoden perustakuun aikana.

Tarjolla on myös huoltosopimus, joka sisältää kaikki huolto-ohjelman mukaiset määräaikaishuollot mahdollisine korjauksineen. Huoltosopimukseen kuuluu lisäksi muun muassa jarrunesteen vaihto joka toinen vuosi, korin ja maalipinnan tarkastus sekä ilmastointijärjestelmän huolto-ohjelman mukainen tarkastus.

FordProtect

Ford Focus 1,5 TDCI PowerShift 

Laajennettu takuu: 5 vuotta / 100 000km, 405 euroa
Huoltosopimus 5 vuotta / 5 huoltoa, 1390 euroa

Yhteensä 1 795 euroa

Viiden vuoden autorahoituksen yhteydessä laajennetun takuun ja huoltosopimuksen kuukausierän osuus on 29,92 euroa, jos mukaan ei lasketa suurempaa käsirahaa, loppuerää ja korkokuluja.

Sopimus ei kata niin sanottuja kuluvia osia, kuten jarrupaloja, polttimoita tai sulakkeita, eikä myöskään huolto-ohjelmaan kuulumattomia korjauksia. 

– Tällä hetkellä kuluvat osat on rajattu sopimuksen ulkopuolelle, mutta suunnitelmissa on myös laajemman huolenpitosopimuksen lanseeraaminen mahdollisesti vuoden 2016 alkupuoliskolla, kertoo Fordin teknisen tuen ja asiakaspalvelun päällikkö Vesa-Matti Vainikainen.

Autokohtainen sopimus

Maksu on kertaluontoinen molemmissa sopimuksissa. Mikäli asiakas ostaa autonsa rahoituksella, voidaan sopimuksen hinta lisätä kokonaiskustannuksiin, jolloin asiakas käytännössä maksaa sopimusta kuukausittain.

Fordilla ei ole takaisinmaksuvaihtoehtoa, mikäli huoltokustannukset alittavat sopimuksen hinnan.

Molemmat sopimukset ovat autokohtaisia ja ne tehdään Ford-liikkeen kautta. Sekä laajennettu takuu että huoltosopimus siirtyvät auton mukana, jos asiakas myy auton sopimusten voimassaoloaikana. Asiakas voi korjauttaa tai huollattaa autoaan kaikissa valtuutetuissa Ford-liikkeissä Suomessa tai muualla Euroopassa.

Jos asiakas ostaa auton käytettynä kahden vuoden perustakuun aikana, niin laajennetun takuun päivitys on mahdollista ostaa autoon kertamaksulla. Myös huoltosopimus voidaan ostaa käytettyyn autoon, mikäli asiakas ostaa auton ensimmäisen vuoden aikana käytettynä. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme