Mainos
Mainos

Vältä talviautoilun sudenkuopat – vedellä pelleily voi kostautua

Tarkasta auton kunto ja tee nämä toimenpiteet ennen kuin lähdet talvella reissuun.

Erityisen tärkeää on tarkastaa valojen toiminta, moottoriöljyn riittävyys, renkaiden kunto ja paine sekä jäähdytinnesteen määrä ja riittävä pakkaskesto.

Huoltopäällikkö Mika Kemppi Raision Laakkoselta kertoo, mitä talviautoilun kannalta kriittisiä virheitä ihmiset tekevät.

– Toisilla on tapana lisätä jäähdytinnesteeseen pelkkää vettä, jolloin pakkaskestävyys laskee ja neste on vaarassa jäätyä, Kemppi muistuttaa.

Pissapojassakaan ei saisi käyttää pelkkää vettä.

– Kesällä toiset lisäävät järjestelmään puhdasta vettä eli taas säiliö voi jäätyä, Kemppi sanoo.

Vararengas mukaan pitkille matkoille

Vararengasta ei enää nykyään ole kaikissa autoissa, vaan sen sijaan auton varusteista saattaa löytyä esimerkiksi pullollinen renkaan paikkaamisen tarkoitettua ainetta. Jos huono tuuri käy, niin siitäkään ei ole apua.

– Jos tulee esimerkiksi viilto renkaan sivuun, niin paikka-aine ei tätä korjaa. Itselläni on aina vararengas pitkillä matkoilla, hän kertoo.

Kempin mukaan kaikkein haastavin keli autolle on, kun lämpötila seilaa nollan ja pakkasen välillä.

– Dieseleissä polttoainesuodatin jäätyy todella helposti, jos vettä on kertynyt järjestelmään. Ja kertyyhän sitä. Tätä voi verrata tietokoneeseen eli vie kannettava suihkuun ja kanna se sen jälkeen ulos pakkaseen ja taas takaisin sisälle. Toimiiko?

Kempin mukaan myös lisälämmitin voi tyhjentää akun todella nopeasti, mikäli akun teho on alhainen.

Autoilijat eivät hänen mukaansa osaa aina huomioida, kuinka tärkeää auton huoltaminen on.

– Huollossa vaihdetaan muun muassa polttoainesuodatin, mitataan jäähdytinnesteen pakkaskestävyys, tarkistetaan, että tuulilasin pesuneste on oikean vahvuista, mitataan jarrujen vesipitoisuus ja akun kestävyys sekä testataan jarrut ja mitataan jarrupalojen kuluneisuus, Kemppi luettelee.

Lapin olosuhteisiin varauduttava paremmin

Jos olet suuntaamassa Lapin asumattomille alueille kovissa pakkasissa, kannattaa pakata myös lämmintä vaatetta, tuulilasin pesunestettä sekä öljysyöppöä autoa varten litran verran moottoriöljyä.

Lisäksi hinausköysi on hyvä löytyä autosta ja hinausfirman numero puhelimesta.

Kemppi ohjeistaa myös ilmoittamaan etukäteen jollekin mistä mihin on ajamassa ja pitämään kännykän akun ladattuna.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme