Mainos
Mainos

Proteiinia lautaselle – vältä yleistä virhettä kvinoan keittämisessä

Viljojen tapaan ruoanlaitossa käytetty kvinoa käy suomalaisille koko ajan tutummaksi. Monikäyttöisen ja proteiinipitoisen kvinoan keittämisessä kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä yksinkertainen virhe voi muuttaa ilmavan kvinoan liisterimäiseksi.

Sitä parempi soppa -kirjan kirjoittanut ruokabloggaaja Mari Moilanen kertoi Viini, ruoka & hyvä elämä -messuilla vinkkinsä siihen, kuinka kvinoa on parhaimmillaan, eli ilmavaa ja irtonaista. Pahin vaaranpaikka kvinoan keittämisessä on sen sekoittaminen kesken kaiken.

Kvinoan voi huuhdella halutessaan ennen keittämistä, mutta huuhtelu ei suinkaan ole välttämätöntä. Jos kvinoaa ei huuhtele, on sen ominaismaku voimakkaampi.

– Kvinoaa ei keittäessä kannata sekoittaa välillä, koska sekoittaminen tekee siitä liisterimäistä. Sitä ei tarvitse vispata ollenkaan keittämisen aikana, vaan sen saa antaa ihan rauhassa kiehua, Moilanen vinkkaa.

Yksi osa kvinoaa, kaksi osaa vettä

Moilanen pitää kvinoan keittämisessä tärkeimpänä nyrkkisääntönä vispaamisen välttämisen jälkeen sitä, että kattilaan kannattaa lisätä yksi osa kvinoaa ja kaksi osaa vettä.

– Itse laitan veden ensin liedelle ja lisään suolan ja kvinoan, kun vesi kiehuu, Moilanen kertoo.

– Kun aineksia laittaa tässä suhteessa ja antaa kannen alla kiehua, niin vartin päästä vesi on haihtunut. Jos ihan kaikki vesi ei jostain syystä kuitenkaan ole haihtunut, voi keittämistä jatkaa hetken kansi auki, hän jatkaa.

Keittämisen päätteeksi kvinoaa voi käännellä kevyesti haarukalla, jotta jyvistä tulee mahdollisimman ilmavia. Keittämisen jälkeenkään Moilanen ei kuitenkaan suosittele vispaamaan kypsää kvinoaa turhaan, sillä se voi vaikuttaa kvinoan rakenteeseen.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme