Mainos
Mainos
Antti Holma ja Maastamuuttajat
Alkaa 22.10 klo 21
Lisätiedot

Reykjavikiin perheen perustanut Satu Rämö opetti Antti Holmalle, että Islannista tulee muutakin kuin Björk. Tomi Björck sen sijaan ei tule Islannista, vaan Australiasta, ainakin henkisesti.


Onko Tukholmaan asettunut näyttelijä Ville Virtanen saanut selville, miksi kaikki ruotsalaiset ovat niin solakoita ja suomalaiset perunoita? Saako Brasiliasta hyla-maitoa?


Jos Helsingin kostea talvi ahdistaa, kannattaa muuttaa yhdelle maailman kuivimmista suola-aavikoista. Niin teki muuan Reijo Pasanen parikymmentä vuotta sitten. Sillä niin mahtava maa kuin Suomi onkin, aina joku lähtee.


Suomalaisuus taas ei tunnu lähtevän lähtijöistä millään. Antti Holma ja Maastamuuttajat tutkii, millaista suomalaisuus on silloin, kun se viedään Suomesta pois.

Antti Holma ja maastamuuttajat

Antti Holma törmäsi outoon ilmiöön ohjelmansa kuvauksissa: "Brasilialaiset tanssivat suomalaisia tanhuja"

Antti Holma kertoo päässeensä näkemään matkallaan läheltä sitä, kuinka suomalaisuus on muuttunut kotimaan ulkopuolella.

Antti Holma ja maastamuuttajat -sarjassa tutustutaan sekä tunnettujen ulkosuomalaisten arkeen että isompiin suomalaisyhteisöihin tuhansien kilometrien päässä Suomesta.

Näyttelijä-kirjailija Antti Holma kertoo, että ohjelmaan pyrittiin saamaan mahdollisimman monia erilaisia suomalaiskohtaloita. Jaksoissa tavataan sekä tunnettuja, että tuntemattomia suomalaisia. Ihmisillä on ollut monia eri syitä lähteä kotimaasta ulkomaille. 

– Osa on lähtenyt ovet paukkuen, osa työn perässä ja toiset rakkauden. Jotkut ovat vähän niinkuin ajautuneet ja toiset ovat tehneet tietoisemman valinnan.

Ohjelmassa tavataan muun muassa Australiaan perheineen muuttanut huippukokki Tomi Björck sekä Tukholmassa asuva näyttelijä Ville Virtanen.

Holma pääsee tutustumaan myös muutamaan suomalaissiirtokuntaan Yhdysvalloissa sekä Brasiliassa. Erityisen mieleenpainuvaa näissä paikoissa oli varsinkin paikallisten identiteetti, joka tuntui erikoiselta suomalaisen näkökulmasta. 

– Esimerkiksi Michiganissa tuntui tosi omituiselta, kun siellä yhtäkkiä olikin suomenkielisiä paikkoja ja joka toinen tyyppi on nimeltään Virtanen tai Lahtinen. Ihmiset eivät kuitenkaan puhu kuin ehkä muutaman sanan suomea ja ovat muuten ihan amerikkalaisia. Kysyttäessä he kuitenkin sanovat että "I'm Finnish".  

Brasilian Penedossa sijaitsevassa siirtokunnassa taas Holma vieraili Suomi-museossa, johon oli haalittu esimerkiksi Marimekkoa ja Aalto-maljakoita. Lisäksi hän tapasi paikallisia, jotka harrastivat suomalaista kansantanssia. 

– Penedon kansantanssin ystävät, joka oli ihan brasilialainen porukka jossa ei ollut edes suomalaisten jälkeläisiä, tanssivat siellä suomalaisia tanhuja. Se oli kyllä todella omanlaistaan suomalaisuutta. 

Holman mukaan ohjelmaan haluttiin mukaan tietynlaista hauskuutta, mutta hän ei itse kuitenkaan halunnut lähteä sketsihahmona liikenteeseen. Hän kertoo, että ohjelmassa mentiin siinä tavattavien ihmisten ehdoilla. 

– Ensimmäisillä reissuilla jopa ihan hämmentyi siitä, miten liikuttuneita ihmiset ovat omista suomalaisuuden kokemuksistaan, niin halusi antaa sille tilaa. Kyllä sinne yritettiin saada paljon viihdettäkin, jotta se olisi kevyt eikä sellainen, että kyyneleet silmissä istutaan kaikkialla. 

Antti Holma ja maastamuuttajat alkaa MTV3-kanavalla maanantaina 23.10. klo 21!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme