Mainos
Mainos
Gladiaattorit
Lisätiedot

Renny Harlinin ohjaama hurja ja vauhdikas aikansa huipputapaus Gladiaattorit nähdään nyt vihdoinkin uusintana. Koko perheen kilpailuohjelmassa gladiaattorit ottavat mittaa haastajistaan erilaisissa hurjissa lajeissa. Ohjelman juontavat Katariina Ebeling ja J-P Palo. Tuotanto: Sunset Productions Oy.

Gladiaattorit

Missä he ovat nyt? Gladiaattoreista tutuksi tullut Skorpioni: "Loukkaantumiset olivat järkyttävän näköisiä"

Muistatko vielä vilkasliikkeisen Skorpionin? 20-vuotiaana ohjelmaan osallistunut Lisbeth Hälikkä kertoo, mitä ohjelman kulisseissa todella tapahtui. 

Vuosina 1993-1994 MTV3-kanavalla esitetty Gladiaattorit-sarja raivasi tiensä katsojien sydämiin räväkällä ja toiminnantäyteisellä otteellaan. Kilpailijat mittelivät gladiaattoreita vastaan esimerkiksi stunt-radalla ja amerikkalaisen jalkapallon merkeissä. Ohjelman ohjaajana toimi Hollywoodissakin nykyään vaikuttava Renny Harlin.

Yksi menestyksekkäistä gladiaattoreista oli Lisbeth Hälikkä eli hahmonimeltään Skorpioni. Hälikkä oli vain reilu parikymppinen lähtiessään mukaan Gladiaattorit-ohjelmaan.

– Olin mukana fitnesskisoissa, ja joku tuotannosta bongasi minut sieltä. Pian minut kutsuttiinkin ohjelman koekuvauksiin. En osannut vielä silloin edes kuvitella, mitä tuleman pitää. Osallistuin koekuvauksiin ja yritin suoriutua niistä hyvin. Kun minulle sitten tuli kutsu itse kuvauksiin, sain tietää, mistä oikein on kysymys, Hälikkä muistelee MTV:lle.

Ohjelman kuvausten lisäksi gladiaattorit kiersivät ahkerasti Suomea juontokeikoilla ja esittelemässä tuotteita.

– Tykkäsin heti ohjelman tekemisestä. Kyse ei ollut pelkästään ohjelmasta, vaan teimme myös paljon promootiokeikkaa ympäri Suomea. Kuvasimme kahden viikon aikana puolen vuoden jaksot. Se oli todella fyysisistä. Kun kuvaukset loppuivat, nukuin melkein viikon putkeen. Minulla on koko kroppa todella kipeänä kuvausten loputtua.

Aivotärähdyksiä ja luita poikki 

Kilpailu oli niin rajua, että molempien tuotantokausien aikana useampikin kilpailija jos gladiaattorikin joutui keskeyttämään loukkaantumisen takia. Kaikissa lajeissa käytettiin vahvoja suojaimia, mutta aina nekään eivät ehkäisseet onnettomuuksia.

– Loukkaantumiset olivat todella järkyttävän näköisiä. Yhdellä kilpailijalla meni käsi kirjaimellisesti poikki, osa sai aivotärähdyksen ja monilta meni polvi tai olkapää sijoiltaan. Vaikka kyseessä oli viihdeohjelma, oli se totista hommaa. Jos kilpailuissa ei ollut tosissaan mukana, saattoi käydä huonosti. Koko ajan täytyi keskittyä kilpailuun, Hälikkä sanoo.  

Gladiaattoreina ohjelmassa nähtiin useita voimailu- ja kehonrakennuslajien parista tuttuja kasvoja, joista monet ovat jatkaneet uraansa liikunnan ja kuntoilun parissa menestyksekkäästi.

– Erityisen mukavina muistoina minulle jäi mieleen meidän erinomaiset huoltajat ja mukavat joukkuekaverit. Meillä oli todella hyvä ryhmähenki. Me gladiaattorit pidimme yhtä. Ystävystyin erityisesti Salaman eli Marjo Krishin ja Pantterin eli Kirsti Tapiolan kanssa. Olen nähnyt heitä yhä aina silloin tällöin. Omat vahvuuteni olivat painia ja kiipeilyseinä. Sen sijaan haastavin osuus oli topsipuikoilla taisteleminen.

Taistelutantereen ulkopuolella gladiaattorit pääsivät nauttimaan myös glamourista.

– Noilta ajoilta on jäänyt mieleen myös Rennyn ja Geenan tapaaminen. Oli upeaa päästä tapaamaan heitä. He eivät olleet ollenkaan diivoja, vaan päin vastoin todella ystävällisiä. Kaikki gladiaattorit pääsivät juhlistamaan myös Rennyn 40-vuotiassyntymäpäiviä Helsingissä, Hälikkä kertoo.   

Ponnahduslauta uralle 

Tarmokas nuori nainen sai ohjelmasta ponnahduslaudan työelämään ja perustikin pian Gladiaattoreiden loppumisen jälkeen oman Hip Hop House -tanssikoulun Tampereelle. Nykyisin hän johtaa kahta tanssikoulua. Hän kilpaili työnsä ohella aktiivisesti fitnesslajeissa ammattilaisena ympäri maailmaa.

– Gladiaattoreiden avulla sain urani nousukiitoon. Kilpailin 20 vuotta fitnessin parissa ja kymmenen vuotta ammattilaisena. Kiersin ympäri maailmaa, kunnes lopetin kilpailemisen muutama vuosi sitten. Kuntoilu ja treenaaminen ei kuitenkaan loppunut siihen. Liikun yhä paljon, mutta vain omaksi ilokseni.

Tampereella asuva Lisbeth on naimisissa. Hänellä on koira, jonka kanssa hän harrastaa monenlaista aktiviteettia. Keväällä Lisbeth järjestää street tanssin sm-kilpailut Tampereella, jonne on tulossa yli 1300 tanssijaa ympäri Suomen. Vaikka gladiaattorit eivät ole enää suuressa osassa Hälikän elämässä, muistavat katsojat hänet yhä sarjasta.

– Silloin tällöin minut tunnistetaan yhä. Tanssikoululla moni on sanonut, että seuraa Gladiaattoreiden uusintoja. Itse en ole vielä ehtinyt katsomaan, mutta aion kyllä katsoa jaksot jälkikäteen. Minusta on kiva muistella sitä aikaa. Aika kultaa muistot, sillä minulle tulee mieleen siitä ajasta vain hyviä muistoja. Tuntuu, että olin todella nuori silloin.

Myöhemmin Gladiaattoreihin on liitetty myös hieman ikävämpiä tapauksiakin. Virpi Butt, Gladiaattoreiden Timantti, murhasi pian ohjelman jälkeen rikostoverinsa ja yhtiökumppaninsa kanssa kaksi miestä. Butt on nyt 44-vuotias ja istuu elinkautista tuomiotaan vankilassa.

– Se oli todella ikävää. Eihän kenestäkään voi koskaan täysin tietää, millainen ihminen on kyseessä. En itse tuntenut Buttia ollenkaan. Mielestäni hän oli mukana Gladiaattoreissa vain yhden jakson verran. 

Gladiaattorit oli kuitenkin merkittävä ohjelma 90-luvun lama-ajan Suomessa. Moni muistaa yhä elävästi, kuinka gladiaattorit kilpailivat näyttävissä asuissaan vastustajiensa kanssa. Koko perheen viihdeohjelmassa yhdistyi urheilu, jännitys sekä silmänruoka. 

– Kilpailijat ja gladiaattorit olivat reiluja urheilijoita ja todella moni heistä on menestynyt elämässään hyvin, Hälikkä muistuttaa. 

Gladiaattorit-uusinnat Subilla. Ohjelman kaikki jaksot tulevat myös Katsomoon.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme