Mainos
Mainos
Kansalainen Turhapuro
Syksyllä 2017
Lisätiedot

Kansalainen Turhapuro -dokumenttisarja luotaa sisälle Uunon elämään asiantuntijoinaan Uunon ystäviä, merkkihenkilöitä politiikan, taiteen ja viihteen saralta, kollegoita, tutkijoita, aikalaisia sekä tietenkin Uuno-faneja. Kuusiosainen sarja seuraa Uunon jalanjälkiä tarkasti. Myös sivuaskeleet kartoitetaan tarkasti ja yllättäviltä paljastuksiltakaan ei vältytä. Jokaisessa jaksossa aukaistaan perinpohjin yksi osa-alue Uunon elämästä. 

Kansalainen Turhapuro

Loiri muistelee edesmenneitä Uuno-kollegoitaan: ”Aika moni on lähtenyt toisille maille”

Näyttelijä, muusikko Vesa-Matti Loirilla on omat suosikkinsa mittavan Uuno Turhapuro -elokuvasarjan varrelta.

Uudessa Kansalainen Turhapuro -dokumenttisarjassa perehdytään Uuno Turhapuron elämään ja tekoihin ennennäkemättömällä tavalla. Dokumentissa Uunoon suhtaudutaan historiallisena henkilönä, jolla on ollut keskeinen rooli Suomen ja sen ainutlaatuisen kansan tarinassa.

Uunon isä, näyttelijä Vesa-Matti Loiri uskoo Turhapuron suosion perustuvan siihen, että se herättää tunteita jokaisessa katsojassa.

– Miehet rakastavat Uunoa siksi, että kun he vaimonsa kanssa katsovat elokuvia, vaimot ovat helpottuneita, että siinäpä on vielä kauheampi otus kuin oma mies, Loiri nauraa.

Uuno Turhapuro -elokuvia on julkaistu lukuisia ja hahmo kerryttää uusia faneja sukupolvi toisensa jälkeen. Loiri on kohdannut urallaan faneja vauvasta vaariin.

– Asuin Pakilassa. Aikaisin aamulla oli satanut ensilumi, jota ryhdyin kolaamaan, että vaimo ja lapset pääsevät autolla pois pihasta. Siihen tuli parikymmentä lasta ja pari hoitotätiä, heillä oli hihnat lapasesta lapaseen, jotta pysyvät ruodussa, Loiri muistelee.

– Yhtäkkiä he alkoivat lausua ihan ihmeellisiä repliikkejä. Ajattelin, että onko tämä joku jälkeenjääneiden leikkikoulu. Sitten tajusin, että he puhuvatkin Uunon repliikkejä, joita en itse muistanut ollenkaan, hän jatkaa hihitellen.

Loirin mukaan ihmiset usein puhuvat hänelle kuin puhuisivat Uunolle, ja moni on innokas imitoimaan legendaarista hahmoa.

– Se on naurattanut lapsia ja aikuisia. Se on epätodellinen ja ihmeellinen hahmo, hän huokaa.

Uuno-elokuvia kuvattiin aina kesäisin, kun teattereissa alkoi lomakausi. Turhapuron lisäksi elokuvissa esiintyivät Uunon ystävät, eli Spede Pasasen näyttelemä Härski Hartikainen ja Simo Salmisen esittämä Sörsselssön. Uunon rakkain vihamies oli tämän appiukko, Tapio Hämäläisen näyttelemä vuorineuvos Tuura. Uunolla oli myös oma sydänkäpy, Marjatta Raidan tulkitsema Elisabeth Turhapuro.

Vuosien varrella Loiri on joutunut hyvästelemään rakkaat kollegansa.

– Aika moni on jo lähtenyt toisille maille. Kyllä se aiheuttaa haikeutta. Appiukko ja anoppi, vaimo, Härski Hartikainen ja Sörsselssön. Se oli yksi perhe, joka kohtasi aina keväisin, hän toteaa hiljaa.

Katso suomalaisten tähtien muistoja Uunosta videolta artikkelin yläosasta. 

Kansalainen Turhapuro lauantaisin kello 20.30 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme