Mainos
Mainos
Kansalainen Turhapuro
Syksyllä 2017
Lisätiedot

Kansalainen Turhapuro -dokumenttisarja luotaa sisälle Uunon elämään asiantuntijoinaan Uunon ystäviä, merkkihenkilöitä politiikan, taiteen ja viihteen saralta, kollegoita, tutkijoita, aikalaisia sekä tietenkin Uuno-faneja. Kuusiosainen sarja seuraa Uunon jalanjälkiä tarkasti. Myös sivuaskeleet kartoitetaan tarkasti ja yllättäviltä paljastuksiltakaan ei vältytä. Jokaisessa jaksossa aukaistaan perinpohjin yksi osa-alue Uunon elämästä. 

Kansalainen Turhapuro

Miten Uuno Turhapuro syntyi? Loiri paljastaa tarinat kulisseista: ”Ohjaaja huusi ei, Spede huusi jes!”

Näyttelijä, muusikko Vesa-Matti Loiri paljastaa tikahduttavat tarinat rakastetun Uuno Turhapuron takaa.

Uudessa Kansalainen Turhapuro -dokumenttisarjassa perehdytään Uuno Turhapuron elämään ja tekoihin ennennäkemättömällä tavalla. Dokumentissa Uunoon suhtaudutaan historiallisena henkilönä, jolla on ollut keskeinen rooli Suomen ja sen erikoisen kansan tarinassa.

Uunoa näytellyt Vesa-Matti Loiri on itsekin mukana sarjassa. Tällä kertaa häntä ei nähdä rooliasussa vaan omana itsenään.

– Olen ikään kuin tuntenut Uunon ja antanut hänelle vinkkejä elämään, Loiri kuvailee rooliaan dokumenttisarjassa.

Suomalaisten rakastama hahmo sai alkunsa parista sketsistä, jotka Pertti ”Spede” Pasanen kirjoitti Spede Show -sarjaan. Ensimmäisessä sketsissä esiintyi pariskunta, joka riiteli siitä, mihin lottovoitto pitäisi käyttää.

– Myöhemmin se sama pariskunta esiintyi toisessa sketsissä ja silloin kävin tekemässä sen maskin. Se oli ensiaste tähän tosi nuhruiseen tyyppiin, Loiri muistelee MTV:n haastattelussa.

– Kun astuin studioon maskissa, ohjaaja Inkeri Pilkamaa huusi ei ja Spede huusi jes! hän jatkaa nauraen.

Spede haistoi Uunossa menestyksen ja halusi kasvattaa sketsin kokopitkäksi elokuvaksi. Loiri oli epäileväinen idean suhteen.

– Sanoin Spedelle, että tämä on sketsihahmo. Olin vankasti sitä mieltä, ettei tätä voi tehdä elokuvaksi. Lähdimme Lappiin työstämään ensimmäistä käsikirjoitusta ja siellä tajusin, että kyllähän tästä periaatteessa voisi jotain saada. Silloin ei vielä osannut ajatella, mikä vyöry siitä alkaisi.

"Uunon elämä on yhtä draamaa"

Speden vainu osui oikeaan ja katsojat saivat nauttia Uunon toilailuista lukuisissa elokuvissa. Uuno on kasvattanut fanikuntaansa sukupolvesta toiseen ja hahmo nautiskelee kulttimainetta. Ainutkertaisen dokumenttisarjan ohjaaja Lauri Nurkse uskoo, että Uunon suosio piilee hahmon mutkattomuudessa.

– Katsojan näkökulmasta Uunon tapa toimia on lohdullisen looginen ja hänellä on selkeä arvomaailma, jota hän toteuttaa. Katsojan on helppo seurata ja ihanaa katsoa Uunoa. Kun Uuno innostuu, se innostuu täysiä ja kun hän ahdistuu, hän todella rypee, Nurkse analysoi.

– Uunon elämä on yhtä draamaa ja hän näkee todella paljon vaivaa sen eteen, että saa olla tekemättä mitään.

Videolla artikkelin yläosassa Loiri ja muut tunnetut suomalaiset kertovat muistojaan Uunosta.

Kansalainen Turhapuro lauantaisin kello 20.30 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme