Mainos
Mainos
Kansalainen Turhapuro
Syksyllä 2017
Lisätiedot

Kansalainen Turhapuro -dokumenttisarja luotaa sisälle Uunon elämään asiantuntijoinaan Uunon ystäviä, merkkihenkilöitä politiikan, taiteen ja viihteen saralta, kollegoita, tutkijoita, aikalaisia sekä tietenkin Uuno-faneja. Kuusiosainen sarja seuraa Uunon jalanjälkiä tarkasti. Myös sivuaskeleet kartoitetaan tarkasti ja yllättäviltä paljastuksiltakaan ei vältytä. Jokaisessa jaksossa aukaistaan perinpohjin yksi osa-alue Uunon elämästä. 

Kansalainen Turhapuro

Vesa-Matti Loiri avoimena viimeisistä Turhapuro-elokuvista: ”Niitä ei olisi pitänyt tehdä”

Näyttelijä, muusikko Vesa-Matti Loiri katselee Uuno Turhapuro -elokuvia ristiriitaisin ajatuksin. 

Lauantaina 25. marraskuuta alkava Kansalainen Turhapuro on kuusiosainen dokumenttisarja, jossa perehdytään rakastetun Uuno Turhapuron elämään ja tekoihin. Ainutkertainen dokumentti tarkastelee Turhapuroa historiallisena henkilönä, jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen erikoiseen kansaan.

Dokumenttisarjan on ohjannut Lauri Nurkse ja hahmon isä, näyttelijä Vesa-Matti Loiri on ollut tiiviisti mukana ohjelman teossa. Loiri kertoo MTV:n haastattelussa, että projektin aluksi he katsoivat kuusi Uuno-elokuvaa.

– En ole nähnyt niitä kuin hyvin harvoin, Loiri paljastaa.

– Kun lapset olivat pieniä, saatoimme heidän kanssaan katsoa jonkun leffan puoleen väliin. Nyt oli jännittävää nähdä, kuinka Uuno on muuttunut ja millaista kehitystä siinä ihmisessä on tapahtunut. Hän on aika monipuolinen sälli, hän jatkaa hymyillen.

Uunon tarina sai alkunsa parista Pertti "Spede" Pasasen kirjoittamasta sketsistä. Spede näki nuhruisessa hahmossa potentiaalia ja halusi laajentaa sketsin elokuvamittaan. Loiria ajatus epäilytti, mutta Speden visio kantoi arvaamattoman kauas – elokuvia syntyi lopulta peräti 19 kappaletta.

Loiri myöntää, että elokuvat herättivät hänessä ristiriitaisia tunteita.

– Elokuvien katsominen tuntui osittain kivalta ja osittain hirveältä. Totuus on se, että loppupäässä muutama Uuno oli vähän pakkopullaa. Sanotaan, että kymmenen ensimmäistä olivat ihan kivoja. Tai ehkä kahdeksan, Loiri arvioi.

Turhapuro-elokuvia tehtiin aina, kun teattereissa alkoivat kesälomat ja näyttelijät pääsivät vapaalle. Kuvaukset kestivät kolmesta neljään viikkoa ja usein päivät venyivät pitkiksi.

– Jos elokuvassa oli joku tanssikohtaus, saatoin mennä kuvausten jälkeen koreografin luokse tekemään sen, jonka jälkeen piti opetella vielä seuraavan päivän repliikit. Pääsin puolilta öin nukkumaan ja seitsemältä aamulla piti olla jo maskissa. Se oli tiukka rupeama, Loiri muistelee.

– Siihen oli niin totuttu, että loppupäässä alkoi olla jo elokuvia, joita ei mielestäni olisi pitänyt tehdä. Niistä puuttuu sielu, ainakin minulta se into oli kadonnut. Se oli rahan tekemistä, joka oli Spedelle hyvin tärkeää. Ja toki minullekin, Loiri myöntää.

Videolla Loiri ja muut tunnetut suomalaiset kertovat muistojaan Uunosta. 

Kansalainen Turhapuro lauantaisin kello 20.30 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme