Mainos
Mainos
Kotoisa
MTV3-kanavalla!
Lisätiedot

Sisustusohjelma Kotoisan nelihenkinen tiimi ottaa vastaan jokaisessa jaksossa yhden kohteen haasteineen, suunnittelee oikeat ratkaisut ja toteutukset sekä tietenkin hoitaa näyttävän ja yllättävän muutoksen valmiiksi asti. Kohteesta riippumatta lopputulos on aina se kaikkein tärkein, kotoisa.Mainos

Parhaat niksit nurmikon perustamiseen – näin nurmikko kukoistaa keväästä syksyyn

Näin alkukeväästä on oiva aika pistää oman pihan nurmikko kuntoon. Hyvinvoiva nurmikko hemmottelee paljaita varpaita, pysyy vihreänä keväästä syksyyn ja kestää säänvaihtelut säännöllisellä hoidolla.

Vastaleikatun nurmen tuoksua ei voita mikään! GreenCaren tekemän selvityksen mukaan nurmikon tuoksu on yksi tärkeimpiä puutarhan ilon aiheita.

Nurmikon perustamisvaiheessa kannattaa tehdä omiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja kasvualustan ja salaojituksen suhteen, koska näillä ratkaisuilla estetään tulevia ongelmia.

Perustamisella voi myös ennustaa myöhempää hoitotarvetta – siementen huolellinen valinta auttaa ennakoimaan nurmikon kestävyyden.

Aloita nurmikon perustaminen salaojasta

Erityisesti viistolla pihalla vesi voi kertyä talvella ja keväällä seisomaan samaan paikkaan. Nurmikko ei ole vesikasvi!

Nurmikko tarvitsee yllättävän paksun kasvualustan. Jopa 20–30 senttimetrin paksuinen multakerros on hyvä uutta nurmea perustettaessa, koska kasvualusta tiivistyy melkoisesti matalammaksi kastelun ja tiivistämisen aikana. Aluksi 30 senttimetrin paksu kerros tiivistyy noin 20 senttimetrin paksuiseksi ja nurmikon juurille on hyvä varata paksu kerros kunnollista multaa kasvamiseen.

Tee kävelytesti lannoitetun ja jyrätyn kasvualustan päällä: alusta on sopivan tiivis, kun saappaista jää yhden senttimetrin syvyiset jäljet.

Jos käytät paikalla olevaa maa-ainesta, savimaahan kannattaa sekoittaa sekä turvetta että hiekkaa. Jos valmis alusta on hiekkainen, siihen kannattaa lisätä turvetta. Paikalla oleva kasvualusta pitää lisäksi peruslannoittaa ennen kylvämistä.

Yksi annos oikeita tuotteita riittää ensimmäisen kasvukauden tarpeisiin. Lisää multaan GreenCare Rakeista Nurmikkokalkkia (50 kg/100 m²) ja sen lisäksi vuodenajan mukaan Puutarhan Kevät tai Puutarhan Syksy -lannoitetta (4–6 kg/100 m²). Jos kylvöala on iso, GreenCaren Levitinlaite auttaa kylvämään lannoitteet ja samalla laitteella voi levittää myöhemmin myös nurmikon siemenet.

437111_001_Rakeinen_Nurmikkokalkki_20kg

Jos paikalle tuodaan valmiiksi kalkittu ja lannoitettu kasvialusta, kuten GreenCare Puutarhamulta, tasoita multa haravalla ja tiivistä se verkkojyrällä. Voit vuokrata sen konevuokraamosta tai puutarhamyymälästä.

Tee kävelytesti lannoitetun ja jyrätyn kasvualustan päällä: alusta on sopivan tiivis, kun saappaista jää yhden senttimetrin syvyiset jäljet.

Haluatko paikkautuvan pelinurmikon vai samettisen juhlanurmikon?

GreenCaren suosituin nurmikonsiemen Olonurmikko sisältää punanataa 65 prosenttia, niittynurmikkaa 25 prosenttia ja nopeasti vihertyvää raiheinää sopivasti 10 prosenttia. Nurmi vihertää nopeasti ja seos sisältää sopivan seoksen erilaisia siemeniä kestävän nurmikon syntymiseksi.

Kovaan kulutukseen tarvitset GreenCaren Pelinurmikko-seoksen. Se sisältää neljää eri siementä ja vain viisi prosenttia raiheinää. Tällä sekoituksella syntyy kestävä ja pelaamisesta korjaantuva nurmikko, koska siemenseoksen sisältämät niittynurmikkalajikkeet paikkaavat aukot nopeasti.

Varjoisalle tai kuivalle pihalle sopii erityisen hyvin GreenCaren Varjonurmikko. Se sisältää esimerkiksi nurmilauhaa ja kolmea eri nataa, joilla tehdään talvea ja kulutusta kestävä nurmikenttä.

Huippulaatuinen samettisen nurmikonsiemenseos GreenCaren Juhlanurmikko ei sisällä yhtään raiheinää. Kasvun odottaminen edellyttää kärsivällisyyttä, koska Juhlanurmikko itää hitaammin kuin muut. Jos hoidat sitä säännöllisesti leikaten ja lannoitat GreenCaren Nurmikon Kevät & Kesä Plussalla, saat lopputuloksena upean nurmikon, jota naapuritkin ihailevat.

Jos pelkkä viheriö näyttää mielestäsi liian yksitotiselta, lisää nurmikonsiementen joukkoon valkoapilan siemeniä. Valkoapila sopii erityisesti kuiviin, kivikkoisiin paikkoihin ja tieluiskalle.

Laske kylvettävä alueen pinta-ala ja hanki 2–4 kg siemeniä/100 m². Siemeniä tarvitaan noin kourallinen neliölle. Jotta siemenet leviäisivät tasaisesti, käytä levitinlaitetta ja kylvä ristikylvökuvion mukaan:

kylvökuvio

Sekoita siemenet kevyesti pintakerrokseen ja jyrää sileällä nurmikkojyrällä (ei verkko), jotta siemenet eivät tarttuisi jyrään, eivätkä pääsisi kuivumaan. Jyräämisen ansiosta siemenet saavat hyvän kontaktin maahan.

Kastele kylvöstä hellävaraisesti, usein ja sään mukaan. Siemenen itäminen on peruuttamaton ilmiö. Kun siemen on kerran itänyt, se tuhoutuu, jollei saa vettä jatkuvasti.

Kastele kylvöstä hellävaraisesti, usein ja sään mukaan. Siemenen itäminen on peruuttamaton ilmiö. Kun siemen on kerran itänyt, se tuhoutuu, jollei saa vettä jatkuvasti.

Jos sää on lämmin, kastele nurmikko illalla, koska silloin vesi haihtuu hitaammin. Kastelun voi tehdä sadettimella tai letkulla. Kastelu täytyy tehdä varovasti, etteivät siemenet nouse veden pintaan. Anna nurmikon kasvaa rauhassa, kunnes se on 6–10 senttimetriä pitkää. Jätä nurmikko ensimmäisessä leikkuussa normaalia pidemmäksi (7 cm). Ehdit trimmata sen myöhemmin lopulliseen mittaansa (4–5 cm). Ensimmäinen leikkuukerta tasoittaa nopeammin itäneiden korsien kasvua ja auttaa nurmikkoa tuuhentumaan. Hitaammin itävät kurovat etumatkaa kiinni kesän mittaan. Sovella samaa leikkausohjetta myös paikkauskylvökohtiin.

Uuden nurmikon lannoittaminen

Nurmikko on melko ahne lannoitukselle ja etenkin uusi siirtonurmikko tarvitsee varmasti lannoitusta jo ensimmäisenä kesänä.

Kylvetyn nurmikon väriä kannattaa seurata kesän mittaan. Jos keväällä kylvetty nurmikko alkaa vaalentua keskikesällä, anna sille GreenCaren Nurmikon Kevät & Kesä Plussaa kerran kuussa pakkauksen ohjeen mukaisesti elokuuhun asti. Nurmikko ei saa syksylläkään muuttua kelmeäksi. Nurmikko tarvitsee typpeä vielä loppukesälläkin, koska se kasvaa koko ajan vihreänä.

Katso lisää vinkkejä nurmikon perustamiseen videolta.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme