Mainos
Mainos
Mestareiden mestari
sunnuntaina klo 21
Lisätiedot

Kahdeksan entistä huippu-urheilijaa matkustaa Etelä-Afrikan upeisiin maisemiin ottamaan selvää siitä kuka on Mestareiden Mestari. Urheilulegendat kisaavat lajeissa, joissa testataan kuntoa, kestävyyttä, nokkeluutta, joukkuehenkeä ja paineensietokykyä. Katsojat pääsevät seuraamaan myös kilpailijoiden yhteiseloa etelä-afrikkalaisessa villassa, missä he muistelevat yhdessä uransa huippuhetkiä ja jakavat kokemuksia elämästä ammattilaisurheilijana. Mestareiden mestaruudesta kilpailevat Sami Jauhojärvi, Teemu Tainio, Hanna-Maria Seppälä, Ringa Ropo, Mikaela Ingberg, Marko Yli-Hannuksela, Antti Törmänen ja Laura Lepistö. Ohjelman juontaa lumilautailija ja lautailuelokuvien tähti Eero Ettala.

Mestareiden mestari

Sami Jauhojärvi avautuu MTV:lle masennuksestaan: "Itsemurha oli ajatuksissa"

Sami Jauhojärvi kertoo masennuksensa ja itsetuhoisten ajatustensa taustasta.

Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi nähdään tänä syksynä Mestareiden mestari -ohjelmassa. Jauhojärvi avautuu ohjelman toisessa jaksossa masennuksestaan sekä itsetuhoisista ajatuksistaan, joita hän koki muutama vuosi sitten.

MTV haastatteli Jauhojärveä ohjelman kuvausten jälkeen ja mies muisteli vuosien takaista vaikeaa ajanjaksoa elämässään.

Vuonna 2013 hiihtäjällä todettiin vaikea rasitusastma, mikä vaikeutti huomattavasti Jauhojärven treenaamista. Jauhojärvi aloitti astmalääkityksen ja asiat lähtivät hyvään suuntaan: kevättalvella 2014 Sotshin talviolympialaisista tuli kultaa parisprintistä Iivo Niskasen kanssa. Vaikka kaikki meni hyvin, astmalääkitystä päädyttiin vaihtamaan syksyllä 2014.     

Lääkitys aiheutti masennuksen

Seuraukset lääkkeen vaihtamisesta olivat radikaalit ja uusi astmalääke aiheutti Jauhojärvelle lukuisia sivuvaikutuksia. Se kiihdytti hänen sydämensä sykettä, mikä vaikeutti nukahtamista, mihin hiihtäjän täytyi ottaa melatoniinia. Lisäksi lääke pienensi punasolujen kokoa ja vähensi valkosolujen määrää. Kaikista vakavimmat oireet olivat kuitenkin masennus ja itsetuhoiset ajatukset. 

Jauhojärvi kertoo, ettei hänellä ole ikinä aikaisemmin ollut elämänsä aikana oireita masennuksesta. Hän puhui synkistä ajatuksistaan vaimolleen, jolta tuli suurin tuki asian kanssa. Myös hiihtojoukkueen sisällä keskusteltiin asiasta.

– Kerroin joukkueelle, jotta he osaisivat tunnistaa riittävän ajoissa, jos tulee oireita.

Jauhojärvi myöntää miettineensä itsemurhaa. Kaikki sivuvaikutukset, jotka lääkeohjeessa lukivat, täsmäsivät häneen. Hiihtäjä treenasi paljon, nukkui vähän ja kroppa oli muutenkin sekaisin. Masennus tuntui olevan viimeinen tikki.

– Sitä on vaikeaa sanoa, kuinka pitkälle harkinta meni, mutta ajatuksissani itsemurha pyöri.

Oma ajatusmaailma pelastuksena

Itsetuhoiset ajatukset olivat Jauhojärven mielessä syksyn 2014 ajan. Maailman kurjuuden ja omien asioiden jättäminen muiden selvittämiseksi olisi ollut helppoa. Mutta mielessä pyöri myös toinen ajatus, jonka mukaan se olisi Jauhojärvelle raukkamaisin tapa lähteä maailmasta.

– Jos en itse olisi ajatellut niin, se olisi saattanut jopa tapahtua. Mutta kun mietti seurauksia, sitä että esimerkiksi jättäisi vaimon ja pienen pojan, niin se viimeistään teki sen, ettei ainakaan loppuun asti harkinnut asiaa.

Kaksi päivää sen jälkeen, kun Jauhojärvi lopetti astmalääkkeen käytön, hänen mielensä kirkastui. Hän kertoo eron olleen niin selkeä, että kun lääkkeen vaikutus lakkasi, positiivisuus elämää kohtaan palasi välittömästi.

Astma ei vaikuta elämään uran jälkeen

Jauhojärveä kammottaa lääkkeen voimakkaat vaikutukset. Kyseessä oli kuitenkin vain astmaa hoitava yhdistelmälääke, jossa oli pitkävaikutteinen avaava vaikutus ja kortisoni hoitavana aineena.

– Jos miettii, että aletaan lyömään vielä vähän kovempia lääkkeitä ja on jopa useamman lääkkeen yhteisvaikutuksia, niin mitä ne sitten saattavatkaan olla.

Uran lopettamisen jälkeen rasitusastma ei ole juurikaan vaikuttanut hiihtäjän elämään. Mestareiden mestareita kuvatessa Jauhojärvi käytti välillä avaavaa lääkettä lajeissa, joissa hapenoton kapasiteetin käyttö oli tarpeen. Hän ei halua salailla historiaansa, sillä tietää tuhansien ihmisten kärsivän samoista ongelmista.

– Joka kymmenes suomalainen syö mielialalääkkeitä, niin käytännössä se tarkoittaa, että 550 000 ihmiselle tässä maassa on diagnosoitu mielialalääkkeen tarve. Se on aika julma määrä.  

Mestareiden mestari sunnuntaisin MTV3-kanavalla klo 21!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme