Mainos
Mainos
Radalla
Tammikuussa Subilla!
Lisätiedot

VR:n junilla tehdään vuodessa yli 82 miljoonaa matkaa. Me matkustamme töihin, lomalle, harrastuksiin, festareille ja rakkaiden luo. Subin uusi Radalla–sarja sukeltaa rautatieläisten arkeen ja kertoo, kuinka junat matkustajineen kulkevat Suomessa kaikkina vuodenaikoina ja kaikissa olosuhteissa. Veturinkuljettajien ja konduktöörien ohella sarjassa kuullaan matkustajien aitoja ja erikoisiakin tarinoita, ja kurkistetaan myös junavarikon sekä liikennettä ohjaavan operaatiokeskuksen arkeen.

Radalla

Radalla-ohjelman junatarjoilija päätyi työhönsä monen mutkan kautta: "En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä ammatista"

Radalla-ohjelman Mari Mäki-Turja on junatarjoilija, joka ei koskaan ollut kuullutkaan työstään ennen kuin hyppäsi tuntemattomaan. 

Subin uusi Radalla–sarja sukeltaa rautatieläisten arkeen ja kertoo, kuinka junat matkustajineen saadaan turvallisesti perille kaikkina vuodenaikoina ja kaikissa olosuhteissa.

Ohjelmassa tavataan junatarjoilijana toimiva Mari Mäki-Turja, joka on tehnyt työtään pian kahden vuoden ajan. Mäki-Turja on kouluttautunut ravintola-alalle ja junaan hän päätyi töihin muutaman mutkan kautta jäätyään työttömäksi alkuvuodesta 2016.

– Yhteyshenkilöni soitti minulle yhtenä päivänä ja kysyi, että mitä mieltä olisin junatarjoilijan hommista. Ja minä kysyin häneltä, että niin minkä? En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä ammatista, kun en ollut juurikaan matkustanut itse junalla. Niin se oli minulle aivan vieras käsite, että ainiin siellähän on varmaankin ravintola!

Mäki-Turja meni työhaastatteluun ja ihastutti iloisella persoonallaan. Hän sai työn ja löysi pian itsensä tasapainoilemasta junan ravintolavaunusta. 

Pitkä kokemus ravintola-alalta

Parasta työssä on Mäki-Turjan mukaan itsenäisyys ja se, että työntekijöihin luotetaan. Hän ei ole kokenut työtä junassa erityisen haastavana, sillä hänellä on taustalla vankka kokemus ravintolamaailmasta tasaisella maalla. 

– Olen kiitollinen edellisille työpaikoille tästä, että ne valmensivat minua todella hyvin tähän junamaailmaan. Tämähän on minulle melkein niinkuin lomaa olla junassa töissä! 

Mäki-Turja kertoo tehneensä vanhoissa työpaikoissaan ikävän huomion siitä, että ihmisten suhtautuminen palveluhenkilökuntaan on huonontunut aavistuksen verran viime vuosien aikana. 

– Yleensä se ravintolassa kärjistyy, jotkut ajattelevat että tarjoilijat ovat pohjasakkaa, joille voi periaatteessa sanoa mitä vaan. Mutta kyllä se sitten taas, kun löytyy tosi ihania, kultaisia ja mukavia asiakkaita, niin ei se sitten enää tunnu niin pahalta.

Junamatkustajat ja tavallisen ravintolan asiakkaat eroavat Mäki-Turjan mielestä kuitenkin toisistaan ja hänen mukaansa junan ravintolan tunnelma on yleensä paljon leppoisampi. Hän kertoo nauttivansa työssään erityisesti hetkistä, jolloin hän voi ilahduttaa asiakastaan pienillä, yksinkertaisilla teoilla. 

– Kerran minulle tuli yksi vanhempi pariskunta ja rouvalla oli vähän ruokaongelmaa sillä tavalla, ettei hän oikein voinut allergioidensa takia syödä meidän aterioita. Tein hänelle sitten sellaisen ruokaisan, kivan annoksen, joka sopi hänen ruokavalioonsa. Hän ilostui niin kovasti, että sai kuitenkin syödäkseen. 

Radalla-ohjelma Subilla tiistaisin klo 20.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme