Mainos
Mainos

Hoitoalan ammattilaiset arvostelevat HUSin sairaankuljetusta kovin väittein: "Potilaat kärsivät ja odottavat tuntikausia lattialla"

Sairaankuljetus mullistui koko maassa vuonna 2013 lakimuutoksen vuoksi. Aiemmin Suomessa oli ambulanssiyrittäjiä noin 250, mutta nyt niistä on jäljellä enää noin 30.

Vuonna 2013 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kilpailutti kiireettömän sairaankuljetuksen ja vain muutama yrittäjä valikoitui yhteistyökumppaniksi. HUS otti käyttöönsä yksityisiltä yrittäjiltä neljä yksikköä, kun aiemmin niitä oli käytössä 30.

Sairaanhoitokuljetuksen nykytilaan perehdytään Sääntö-Suomi -ohjelmassa tiistaina 28. marraskuuta. Jaksossa selviää, etteivät muutokset ole sujuneet ongelmitta.

Helsingin seudun sairaankuljetuksen toimitusjohtaja Heidi Koiviston mukaan ongelmia on erityisesti kiireettömässä sairaankuljetuksessa. HUS on saanut kritiikkiä myös sopimuskumppaneidensa suosimisesta tapauksissa, jossa asiakas itse maksaa kyydin.

– Työpaikkoja on mennyt, yrityksiä on lopettanut, potilaat kärsivät ja odottavat tuntikausia lattialla, kun ambulanssihenkilökunta ryystää kahvia viereisellä huoltoasemalla. Silloin on jossakin jotain vikaa, jos kulutkin ovat nousseet 200–300 miljoonaa euroa, Koivisto puuskahtaa. 

HUSin kannan kritiikkiin kertovat Hyksin kuljetuspäällikkö Jukka Etelä ja toimialajohtaja Maaret Castrén. Ohjelmassa kuullaan myös nimettömänä pysyttelevän HUSin työntekijän kokemuksia muutoksista. Työntekijän mukaan esimerkiksi vanhukset saattavat odottaa kyytiä jopa useiden tuntien ajan.

Sääntö-Suomi tiistaisin kello 21 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme