Mainos
Mainos

Kämppiksiä vai pariskunta? Kela myöntää byrokratian lisääntyneen opiskelijoiden etuuksissa

Sääntö-Suomi-ohjelmassa tavataan Riina ja Aapeli, jotka asuvat yhdessä, mutta eivät seurustele keskenään. 

Opiskelijoita koskevat tuet kokivat mullistuksen elokuussa 2017, kun opintotuen asumislisä poistui ja opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin. Kaikilla siirto ei ole sujunut ongelmitta.

Ystävykset Riina ja Aapeli ovat asuneet yhdessä noin kahden vuoden ajan. Kun Riina piti välivuotta opinnoistaan, molemmat heistä kävivät töissä, mutta pienien tulojen vuoksi he nostivat myös yleistä asumistukea.

Yllättäen Kela ilmoitti, että asumistuen määrä pitää tarkistaa, koska he kuuluvat samaan ruokakuntaan.

– Eli toisin sanoen olemme pariskunta, Riina naurahtaa.

Kelan ilmoitus hämmensi kaksikkoa suuresti. Riina kertoo piirtäneensä todisteeksi pohjapiirroksen asunnosta, jossa näkyy erilliset huoneet ja sängyt. Ystävykset kiittelevät sitä, että asian sai selvitettyä sähköisesti.

Riina ja Aapeli arvelevat, että jos he olisivat samaa sukupuolta, minkäänlaista selvityspyyntöä ei olisi tullut. Kelan vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen myöntää, että muutos on lisännyt byrokratiaa opiskelijoiden tukiviidakossa.

– Yleisen asumistuen hakeminen, muutoksista ilmoittaminen ja tulojen seuranta tuovat valitettavasti lisää byrokraattisia elementtejä opiskelijoiden Kela-asiointiin, Lahtinen toteaa.

Millaisiin ongelmiin Riina ja Aapeli ovat kohdanneet Kelan etuuksien hakemisessa? Katso koko tarina videolta artikkelin yläosasta.

Sääntö-Suomi tiistaisin kello 21 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme