Mainos
Mainos

Onko tässä mitään järkeä? EU:n outo pesuainesääntö rajoittaa myyntiä Suomessa

EU:n pesuaineita koskeva asetus estää muun muassa muovipullojen kierrättämisen.

Uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa pureudutaan syvälle suomalaisiin sääntöihin ja pykäliin juontaja Jussi Heikelän johdolla. Ohjelmassa erilaiset yritykset ja tavalliset suomalaiset kertovat kokemuksistaan erilaisten sääntöjen viidakossa.

Ohjelman toisessa jaksossa tiistaina 28. marraskuuta vieraillaan eko- ja luomutuotteiden erikoismyymäläketju Ruohonjuuren liikeessä.

Aiemmin liike myi runsaasti pesuaineita asiakkaiden omiin pulloihin, koska muovipullot kestävät vuosia ja moni pyrkii vähentämään muovijätteen määrää kierrättämällä. Yhtäkkiä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti, että se on kiellettyä.  

– EU:n pesuaineasetus valvoo pakkausmerkintöjä niin tarkasti, että jos täytämme asiakkaan oman pullon, ei voida olla täysin varmoja, onko pullossa todella samaa ainetta kuin merkinnässä, jotta asiakas saisi riittävät tiedot pesuaineen ominaisuuksista, Ruohonjuuren markkinointipäällikkö Johanna Koskinen kertoo.

Koskisen mukaan Tukes perustelee asiaa muun muassa sillä, ettei voida olla varmoja, että myyjä on lukenut pakkausmerkinnät oikein. Myyjä saattaa antaa asiakkaalle eri tuotetta kuin mitä asiakkaan pullossa aiemmin oli. Tällöin pesuaine saattaa sekoittua toiseen aineeseen, jolloin sen ominaisuudet muuttuvat.

– Tukesin mielestä asiassa liikaa liikkuvia osia, että se olisi turvallista, Koskinen naurahtaa. 

Tutustu pesuainegateen kokonaisuudessaan tänään tiistaina 28. marraskuuta Sääntö-Suomi-ohjelmassa. 

Sääntö-Suomi tiistaisin kello 21 MTV3-kanavalla!


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme