Mainos
Mainos

Suomalaisperhe heittää 100 kiloa ruokaa roskiin vuodessa – miksi hävikkiruuan dyykkaamisesta väitellään?

Arviolta jopa yksi kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy jätteeksi.

Suomessa suurin ruokahävikin tuottaja on kotitaloudet, joissa ruokahävikin määrä kohoaa jopa 160 miljoonaan kiloon vuodessa. Nelihenkinen suomalaisperheperhe heittää ruokaa roskiin keskimäärin noin 100 kiloa vuodessa.

Myös kaupat painiskelevat hävikkiruuan kanssa. Kauppias Antti Soininen jakaa kokemuksiaan hävikkiruuasta Sääntö-Suomi-ohjelmassa.

– Hävikin kanssa painiminen päivittäistavarakaupan alalla on ihan päivittäistä. Pyrimme kaikissa toiminnoissamme minimoimaan syntyvän hävikin määrä ja mielestäni olemme onnistuneet siinä ihan kivasti.

Kauppiaalla on oikeus hävittää hävikiksi määritelty ruoka asianmukaisesti tai jakaa sitä eteenpäin. Aivan kelle tahansa ei voi lahjoittaa mitä tahansa hävikkiä. Soinisen mukaan lahjoitettavan hävikkiruuan raja-arvot ovat tarkasti määriteltyjä.

Kauppias kertoo, että hankalin tuote syntyvän hävikin kannalta on leipä. Leivän myynnin määrä vaihtelee päivittäin ja päiväykset ovat lyhyitä. Soininen ei osaa sanoa, miksi leipää on niin vaikea myydä.

– Olen ollut kohta 20 vuotta alalla enkä vieläkään hallitse tätä, mies nauraa.

Mikä on kauppiaan kanta dyykkaamiseen? Miksi roskakatoksia lukitaan? Katso video artikkelin yläosasta.

Sääntö-Suomi tiistaisin kello 21 MTV3-kanavalla!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme