Mainos
Mainos
Samassa liemessä
Keskiviikkoisin klo 20
Lisätiedot

Ruoka-alan taiturit Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta ratkovat rennon rempseällä otteella arkipäiväisiä ruokahaasteita, kääntäen ongelmat maukkaiksi erävoitoiksi. Reseptien lisäksi Pipsa ja Meri-Tuuli tarjoavat kotikokeille niksejä ja eväitä; kattaukset ja ruoka-annokset ovat näyttäviä, mutta ilon kautta tehtyjä.

Samassa liemessä

Jakso 5: Birria

Samassa liemessä -ohjelman Meri-Tuuli tuo tuulahduksen Portugalia Suomeen, kun pannaan pata porisemaan. Lämpöisen tuliset maut saavat muhia yön yli ja maku vain paranee!

Valmistusaika n. 7–8h + marinointi yön yli

    6:lle

    • 2 kg naudan ribsejä tai luullista rintaa tai 1,5 kg luutonta rintaa tai lapaa
    • 1 tl juustokuminansiemeniä
    • 1 tl aniksensiemeniä
    • 1 tl kuivattua oreganoa
    • 6 valkosipulin kynttä, kuorineen
    • 4 rkl chipotletahnaa (Santa Maria)
    • 3 rkl tomaattipyrettä
    • 2 tl paprikajauhetta
    • ½ dl valkoviinietikkaa
    • 1 dl muscovado- tai fariinisokeria
    • 2 tl suolaa lihojen maustamiseen

    Pataan

    • 4 neilikkaa
    • 5 dl vettä
    • 1 plo (0,33 l) lagerolutta
    • 1 tlk (400g) kuorittuja tomaatteja

    Lisäksi

    • fariinisokeria, valkoviinietikkaa, suolaa
    • tuoretta korianteria
    • 1 punasipuli
    • Maissitortilloja

    Valmistusohje

    Edellisenä päivänä leikkaa lihat muutamaan isoon kimpaleeseen, jotta ne on helpompi marinoida ja laittaa pataan.

    Paahda juustokuminansiemenet, aniksensiemenet ja oregano kuivalla pannulla ja laita tehosekoittimen kulhoon. Paahda sitten valkosipulit kuivalla pannulla kuorineen, kunnes kuoret paahtuvat ruskeiksi ja irtoavat helposti. Poista valkosipuleista kuoret ja laita mausteiden kanssa tehosekoittimeen, lisää loput aineksista: chipotletahna, tomaattipyre, paprikajauhe sekä etikka ja sokeri. Jauha tahnaksi.

    Kuivaa lihojen pinta talouspaperilla ja laita ne laakeaan pataan tai korkeareunaiseen uunivuokaan. Mausta lihat suolalla ja hiero ne sen jälkeen kauttaaltaan maustetahnalla. Peitä kelmulla ja anna marinoitua vähintään 6 tuntia tai yön yli.

    Kuumenna uuni 225 asteeseen grillivastuksilla. Käännä ribsit ja lihat niin, että lihaisampi puoli on ylöspäin. Nosta lihat uuniin paahtumaan 20 minuutiksi tai kunnes niiden pinta on paahtunut tummanruskeaksi, mutta ei kuitenkaan palanut.

    Nosta pata uunista ja laske uunin lämpötilaa 100 asteeseen. Kaada pataan olut, vesi ja lisää neilikat sekä puolitetut tölkkitomaatit. Peitä kannella ja laita takaisin uuniin.

    Hauduta ribsejä uunissa 6–8 tuntia, lapa tai rinta kypsyy 4-6 tunnissa. Tarkista muutaman kerran, että padan neste ei ole haihtunut, lisää tarvittaessa.

    Kun luut irtoavat helposti lihasta ja liha on niin mureaa, että se hajoaa helposti haarukalla painaessa, ota pata pois uunista. Nosta lihat reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Kaada uunivuokaan 2–5 dl kiehuvaa vettä ja raaputa kaikki herkulliset maut irti padan pohjasta ja reunoilta. Kaada liemi siivilän läpi kasariin ja lämmitä kiehuvaksi. Tarkista maku ja mausta tarpeen mukaan suolalla, fariinisokerilla ja etikalla. Kaada liemi lihojen päälle.

    Suikaloi punasipuli ja hienonna korianteria ja ripottele birrian päälle. Tarjoa lämmitettyjen maissitortillojen kera.

    VINKKI!

    Meksikolaisia chilejä saa hyvin varustelluista kaupoista sekä netistä tilaamalla. Voit korvata ne myös lähes joka kaupasta löytyvällä chipotletahnalla, mutta muista että se on tulisempaa! Joten tee chipotletahnasta, paprikajauheesta ja tomaattipyreestä 1,5 dl verran omaan suuhun sopivan tulista tahnaa ja käytä tätä chilien sijasta.

    Mainos

    Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme