Mainos
Mainos
Samassa liemessä
Keskiviikkoisin klo 20
Lisätiedot

Ruoka-alan taiturit Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta ratkovat rennon rempseällä otteella arkipäiväisiä ruokahaasteita, kääntäen ongelmat maukkaiksi erävoitoiksi. Reseptien lisäksi Pipsa ja Meri-Tuuli tarjoavat kotikokeille niksejä ja eväitä; kattaukset ja ruoka-annokset ovat näyttäviä, mutta ilon kautta tehtyjä.

Samassa liemessä

Jakso 7: Kesärullat & dipit

Samassa liemessä -ohjelman ihanan värikkäät kesärullat syntyvät riisipaperista, raitajuuresta ja värikkäistä vihanneksista. Dipiksi sopivat kalakastike- ja maapähkinädippi.

Ainekset

  • riisipaperia
  • 150 g ohutta riisinuudelia
  • 1 raitajuuri
  • 1 avokado
  • 5 cm:n pätkä inkivääriä
  • 1 kurkku
  • 2 porkkanaa
  • ⅓ retikkaa
  • ½ rasiaa babypinaattia
  • ½ rasiaa sokeriherneitä
  • ¼ punakaalia
  • kevätsipulia
  • vesikrassia
  • sinimailasen ituja
  • tuoretta thaibasilikaa
  • tuoretta korianteria
  • seesamiöljyä
  • 3 keittiöpyyhettä

Maapähkinädippi

  • 1½ dl maapähkinävoita
  • n. 1½ dl vettä
  • ½ dl hoisinkastiketta
  • 1 limetin mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 2 tl soijakastiketta

Kalakastikedippi

  • 3 rkl sokeria
  • ½ dl vettä
  • 2 limetin mehu
  • ½ dl kalakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 pieni vihreä tai punainen chili

Valmistusohje

Keitä riisinuudelit paketin ohjeen mukaan. Valuta nuudelit ja pidä runsaassa kylmässä vedessä käyttöön asti, jotta ne eivät takerru toisiinsa.

Tee maapähkinä- ja kalakastikedipit valmiiksi.

Kuori raitajuuri ja leikkaa se mandoliinilla tai veitsellä ohuen ohuiksi viipaleiksi. Laita kylmään veteen rapeutumaan. Kuori ja suikaloi loput kasvikset inkivääri mukaan lukien tulitikun paksuisiksi suikaleiksi. Avokadon voit leikata hieman isommiksi viipaleiksi. Valuta nuudelit.

Laita kaksi keittiöpyyhettä päällekkäin ja kostuta ne juoksevan kylmän veden alla. Purista kevyesti mutta niin, että pyyhkeet ovat edelleen märkiä. Aseta keittiöliinat tasaiseksi työalustaksi.

Kastele myös kolmas keittiöpyyhe ja taittele se muutaman kerran, jotta saat riisipaperirullan kokoisen kostutuspyyhkeen. Asettele riisipaperirullien koosta riippuen kaksi tai kolme paperia märälle alustalle rinnakkain ja painele kostutuspyyhkeellä paperien yläpuolikin märäksi.

Kokoa rullat. Aseta keskelle thaibasilikan tai korianterin lehti, raitajuuren viipale sekä muita haluamiasi täytteitä ja lopuksi 1–2 ruokalusikallisen verran riisinuudelia. Kasaa täytteet poikittain suorakaiteen muotoisesti. Käännä lähinnä sinua oleva reuna napakasti täytteiden päälle, käännä sivut sen päälle ja rullaa lopuksi kesärulla poispäin itsestäsi. Riisipaperi kestää melko ronskia käsittelyä, joten reunoja voi varovasti venyttää täytteiden päälle, jotta saat rullasta tiukan.

Aseta valmiit kesärullat isolle lautaselle, jonka pintaan on hierottu pari tippaa seesamiöljyä estämään rullia takertumasta. Rullat on parasta syödä pian käärimisen jälkeen, mutta jos haluat tehdä niitä etukäteen, peitä ne kostealla keittiöpyyhkeellä. Tällöin rullat pitää latoa laudalle niin, että ne eivät koske toisiinsa, tai muuten ne takertuvat kiinni.

Kesärullien kääriminen vaatii harjoittelua. Onneksi raaka-aineet ovat edullisia ja epäonnistuneetkin kääryleet maistuvat kaikesta huolimatta herkullisilta. Varaa siis aikaa ja malttia – hommasta saa yleensä hyvän näppituntuman jo kuudennen rullan kohdalla.

Valmistusohje maapähkinädipille

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi kastikkeeksi. Vettä voi joutua lisäämään maapähkinävoin paksuudesta riippuen enemmän kuin ohjeessa, jotta kastikkeesta saa tarpeeksi juoksevan dippailuun.

Valmistusohje kalakastikedipille

Yhdistä sokeri, vesi ja limetinmehu. Sekoita, kunnes sokeri liukenee liemeen. Lisää kalakastike. Hienonna valkosipulinkynsi ja lisää se kastikkeeseen. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Lisää chiliä ripaus kerrallaan ja maista välillä tulisuutta, kunnes potku on oman maun mukainen. Jos haluat tulisen dippikastikkeen, lisää siemenet.

VINKKI!

Kesärullista jää yleensä yli sekalainen lajitelma valmiiksi pilkottuja kasviksia. Säilytä ne kylmässä vedessä seuraavaan päivään ja muunna aasialaiseksi pikapikkelssiksi seuraavan päivän aterialle.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme