Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: Elä hetkessä, mutta pakasta juustosi

Say What -uutuusohjelmassa ympäri maailmaa matkustava journalisti Aino Huilaja kertoo kokemuksistaan eristyksissä Grönlannissa.

"Kaksi tölkkiä Tuborgia, kiitos. Tämä on helppo ratkaisu.

Juomalistalla – eli seinään teipatussa paperilapussa – tarjolla olisi kyllä toistakin kaljamerkkiä, mutta olen jo viisastunut aiemmalta kierrokselta: Carlsberg on loppu.

Kahden kaljan listasta sitä vain on turha vetää yli, kun täydennystä on tulossa jo parin kuukauden kuluttua.

Olemme toista iltaa Ittoqqortoormiitissa, Grönlannin itärannikon pohjoisimmassa kylässä. Ja nyt on perjantai.

Niukasta juomalistasta huolimatta väkeä riittää, sillä baari avaa ovensa vain kerran viikossa.

Tuborgia menee kaupaksi tölkkikaupalla ja baaritiskillä jauhetaan, no, mitä baarissa nyt yleensä jauhetaan – kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Parikymppisellä Elviralla on mielessään kauan odotettu matka. Hän kertoo meille säästäneensä reissua varten jo vuoden päivät. Pian rahat ovat kasassa, ja matka voi viimein alkaa.

Kohti naapurikylää.

Matkaa Ittoqqortoormiitista Elviran kotikylään Tasiilaqiin on linnuntietä 800 kilometriä. Lähempää ei vakituista ihmisasutusta löydy, lähinnä pelkkää jäätikköä.

Juuri tästä syystä olimme valinneet itä-Grönlannin Say Whatin reissukohteeksi. Halusimme kokea, mitä on elämä eristyksessä, yhdessä maailman syrjäisimmistä kylistä.

Ja nyt se alkoi käydä meille selväksi.

Elviran matka lähimpään kylään on periaatteessa pidempi kuin meidän matkamme tuhansien kilometrien päässä olevaan Helsingin-kotiimme.

Matka Ittoqqortoormiitista Helsinkiin tarkoittaa kahta päivää ja neljää lentoa.

Matka Ittoqqortoormiitista Tasiilaqiin tarkoittaa jopa kolmea päivää ja viittä lentoa.

Me molemmat joudumme lentämään Islannin kautta, koska näin pohjoisesta saaren itärannikolta ei mene lentoja muualle Grönlantiin. Lennot kiertävät Islannin kautta jopa pääkaupunki Nuukiin, josta pääsee sitten lentämään takaisin itärannikon naapurikylään.

Arktinen matkanteko on melkoista siksakkausta lentäen. Teitä ei Grönlannissa kulje kylien ja kaupunkien välillä lainkaan.

Kun Ittoqqortoormiitista poistuu, jo ensimmäinen helikopterilento läheiselle lentokentälle maksaa sata euroa. Siksi meno-paluulle naapurikylään kertyy helposti hintaa yli tuhat euroa.

Elvira työskentelee matkatoimistoapulaisena, ja kun turisteja ei etenkään talviaikaan Ittoqqortoormiitissa näy, voi vain kuvitella miksi matkaa varten säästäminen kestää.

Täällä vaaditaan kärsivällisyyttä. Aikakäsitys on omanlaisensa.

Jos koti kaipaa uutta sohvaa tai hajonnut moottorikelkka on korvattava, pitää odottaa seuraavaa kesää ja sitä kun Grönlanninmeri sulaa. Silloin Ittoqqortoormiitiin lipuu jäälohkareiden välistä kaksi rahtilaivaa.

Laivojen saapuminen on kesän kohokohtia, ja lastin purkua seuraa koko kylä.

Ikea-paketteja, Carlsberg-kontteja, mönkijöitä. Täytettä kaupan varastoon täyttyy pitkän talven varalle: Säkeittäin pastaa ja säilykkeitä. Laatikoittain juustoja, jotka päätyvät pakastimiin tuleviksi kuukausiksi.

Toisaalta Ittoqqortoormiitissa tehdään siis kauaskantoisia suunnitelmia. Toisaalta täällä ei suunnitella lainkaan.

Päivät tulevat sellaisena kuin tulevat. Tulevan viikon varalle ei kukaan halua lyödä mitään lukkoon. Sehän on kuitenkin vasta ensi viikolla. Katsotaan sitten, kun hetki koittaa.

Ja lopulta kaiken sanelee kuitenkin sää. Sen ymmärsimme mekin toukokuisella reissullamme.

Kun Grönlanninmereltä nousi arktinen lumimyrsky, kaikki pysähtyi. Kukaan ei mene töihin, kylän koulu on kiinni.

Myrskytuulet riepottelivat myös kaikki kuvaussuunnitelmamme säpäleiksi. Ei auttanut kuin pysytellä sisällä ja tuijottaa läpi guesthousen virttynyt dvd-kokoelma.

Siinä tunsi itsensä pieneksi maailman suurimman, jään peittämän saaren reunalla."

Say What – Elämää eristyksissä 7.12. klo 21 MTV3:lla

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme