Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: Irakissa yhtä turvallista kuin Helsingissä? Lahdesta Irakiin muuttaneen Helly Luvin tapaaminen yllätti

Say What -uutuusohjelmassa torstaina 14.11. journalisti Nina Rahkola matkustaa Irakiin.

Koko läntinen maailma näkee Irakin konfliktien, sotien ja hirmuhallitsijoiden värittämien uutiskuvien kautta.

– Kun minulta kysytään, missä Erbil sijaitsee ja vastaan, että Irakissa, kysyjä vaikenee järkyttyneenä. Mielikuva Irakista on karmaiseva, sanoo sosiaalitieteiden professori Anwar Anaid.

Eikä hän väärässä ole.

Matkustimme Pohjois-Irakiin ramadanin aikaan, touko–kesäkuun vaihteessa. Määränpäämme oli Erbil, miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Mosulista. Mosulissa taisteluita käytiin edelleen aktiivisesti ja terrorismin vastainen sota moukaroi kaupunkia pala palalta. ISISin kalifaatti osoitti murtumisen merkkejä vuosien taistelujen jälkeen.

Erbilissä sota tuntui silti kaukaiselta.

Tapasin yhden haastateltavistamme, Helan Abdullahin, hienostohotellin kauniilla sisäpihalla, illallispöydän ääressä. Helan Abdullah tunnetaan Irakissa nimellä Helly Luv. Hän on kurdipoppari ja megaluokan tähti Lähi-idän artistitaivaalla. Helly puhui vuolaasti siitä, miten erilainen ja moderni Erbil on vaikkapa Bagdadiin verrattuna. Tai Iranin pääkaupunki Teheraniin nähden.

On totta, että istuessamme illallisella saattoi helposti unohtaa, että olimme keskellä Lähi-itää, muslimimaassa ja kivenheiton päästä uutisotsikoiden raakalaismaisista tapahtumista. Viini virtasi, naiset olivat saapuneet viettämään iltaa ilman puolisoitaan ja kaikki olivat pukeutuneet tyylilleen, eivät pyhälle kirjalleen, uskollisesti. Erbiliä ei suotta ole kutsuttu Lähi-idän pikku-Dubaiksi.

Myös Erbilin keskustassa tunnelma oli vapautuneempi kuin ennen matkaa uskoin. Bazaari kutsui tulijoita ostoksille, kahvilat olivat täynnä elämää ja suihkulähde solisi katseiden keskipisteenä.

Helly vastasi huvittuneena, mutta tottuneena kysymyksiin Erbilin turvallisuudesta.

– Täällä on yhtä turvallista kuin Helsingissä!

Sanojen paikkansapitävyyttä on helppo vähätellä, mutta pitää muistaa, että Helly puhuu kokemuksella. Hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Suomessa, Lahdessa. Viime vuosina hän on taas palannut Kurdistanin pääkaupunkiin, Erbiliin.

Erbilin skylinea on rakennettu ulkomaisella rahalla. Kaupunkikuvaan on 2010-luvulla noussut hotelleja ja ostoskeskuksia ja tunnetut kansainväliset muotibrändit ovat arastellen avanneet ensimmäisiä liikkeitään.

– Irakilaisilla on oma versionsa siitä, mitä hyvä elämä tarkoittaa. Meidän kurdien näkemys on täysin erilainen. Me haluamme moniarvoisen ja avoimen yhteiskunnan sekä avoimen talouden, professori Anaid sanelee.

Irakin alueelliset erot ovatkin yksi tekijä, miksi kurdit haluavat niin kiivaasti luoda oman valtion ja irtaantua isäntämaa Irakista.

Vaikka vierailimme kaupungissa keväällä, paikalliset elivät jo tulevaa syksyä. Kurdipresidentti oli luvannut järjestää Pohjois-Irakin itsehallintoalueen itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen syksyn saapuessa.

Kurdistanin mahtisukuun kuuluva sotilasjohtaja Sirwan Barzani ei tarkkaan kertonut, missä itsenäisen kurdivaltion rajat kulkisivat, mutta ajatus hänelläkin asiasta tietysti oli. Ja sen ajatuksen taustalta löytyy öljy.

Kurdistan nimittäin kelluu samassa paksussa liemessä kuin muutkin Lähi-idän valtiot – se tarvitsee taloutensa pyörimiseen alueen valtavia öljyvarantoja.

Odotettu kansanäänestys tuli ja meni. Äänetyksen tulos osoitti, että tahtoa löytyy, mutta se ei yksin riitä. Irakin keskushallinto hermostui itsenäistymisliikehdinnästä. Naapurimaat yhtyivät viestiin – uusia rajoja ei piirretä, itsenäistymispuheet on lopetettava.

– Kurdistanissa vanha sanonta kuuluu, että huono sää on parasta, mitä naapurit voivat meille antaa, tokaisee Sirwan Barzani.

Say What – Suomi 100 – Kurdistan 0 torstaina 14.12. klo 21 MTV3-kanavalla

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme